Monday, September 01, 2008

Vanskelig om kjønnsdelte klasser

VG skriver om at Møllergata skole i Oslo i en årrekke har hatt kjønnsdelte klasser i gym og svømming. Dette er en type praksis som Fylkesmannen i Oppland tidligere har slått ned på - siden opplæringsloven sier at organiseringen av elever i grupper til vanlig ikke skal skje etter faglig nivå, kjønn eller etnisk tilhørighet.

Utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo tolker imidlertid loven annerledes, og mener at det ikke er lovstridig siden delingen ikke skjer i alle fag.

Det er kinkig at loven er så uklar at den tolkes ulikt i ulike fylker. Intensjonen i loven er ihvertfall klar - at den skal ta vare på "enhetsskolen" eller "fellesskolen", og at elever ikke kun bør gå sammen med elever som er lik dem selv, men dele erfaringer med elever av ulik bakgrunn. Derfor er det uheldig om noen bare går i klasse med "skoleflinke" elever og det er uheldig om man har rene "innvandrerklasser". Og det er naturligvis uheldig om elever ikke blir vant til å forholde seg til begge kjønn. At man kjønnsdeler elevene nettopp i skolens mest fysiske/kinestetiske fag, er problematisk.

Det kan neppe begrunnes faglig at man lærer kroppsøving bedre i kjønnsdelte klasser. Det er religiøst begrunnet: noen elever har (foreldre som har) problemer med å ha kroppsøving sammen med elever av motsatt kjønn. Det er uheldig at dette fører til at alle elever mister erfaring i å samhandle med elever av motsatt kjønn.

No comments:

Post a Comment