Monday, October 20, 2008

Misunnelse mot Røed Ødegaard?

Kaare Aksnes kritiserer astronomikjendis Knut Jørgen Røed Ødegaard, melder Dagbladet. Røed Ødegaard skal visstnok være både for dramatisk og for upresist.

Hvem Kaare Aksnes er? Jo, han er visstnok professor ved institutt for teoretisk astrofysikk, men han har - til tross for et ganske så "sexy" fagfelt - markert seg relativt lite i media.

Saken illustrerer tydelig årsaken til at så få akademikere er aktive i media: de er redd for å ikke få vært like nøyaktige som de er i sine møysommelig bearbeidede forskningsartikler, og er redde for å møte misunnelse fra fagfeller og å bli betraktet som "PR-kåte".

En pinlig sak for institutt for teoretisk astrofysikk, og ikke minst for Kaare Aksnes.

5 comments:

  1. Anonymous11:00 AM

    Kjære vene! Matematikklærer - og så ha så lite kjennskap til topp-fagfolk innen realfag og endatil i egen by! Google på Kaare Aksnes og les hva fylkesmannen sa da denne mannen fikk Kongens Gull. En mann som har fått de høyeste utmerkelser fra Nasa for sin forskning. Søk så på Ødegård og se hva du finner: sirkus og brød til folket. Og en PR-kåt middelmådighet.

    ReplyDelete
  2. Anonymous12:01 PM

    enig i forrige kommentar.

    ReplyDelete
  3. Kaare Aksnes er ikke misunnelig på Ødegård. Aksnes vil bare at fagets intergritet blir ivaretatt, og det blir den ikke med en person som Ødegård som selverklært formidler av astrofysikken.

    Ødegård er ute etter å tjene mest mulig penger, ikke å gjøre faget kjent. Og det er det mange i feltet som mener...

    ReplyDelete
  4. Jeg tror fagets integritet blir bedre ivaretatt ved å rykke ut og korrigere de konkrete feil som blir begått, og for øvrig selv popularisere så godt man kan, heller enn å komme med et utspill som forekommer såpass surmaget.

    Røed Ødegaard har faktisk gjort astronomi interessant for tusener av mennesker som aldri har hørt om Kaare Aksnes. Dersom man ikke ser verdien av det, er det trist.

    Jeg skulle ønske matematikkfaget hadde en person som Røed Ødegaard - så skulle jeg med glede ha kastet meg ut i diskusjoner for å rette opp ting der jeg selv var uenig.

    Dersom Røed Ødegaard er en PR-kåt middelmådighet sier det ganske mye om resten av folka på institutt for teoretisk astrofysikk, som altså så og si aldri er å se i media.

    (Naturligvis er saken litt mer nyansert enn som så - mediene er glade i å knytte seg til en fast person som blir gjenkjent. Men det er ikke en unnskyldning som akademia kan bruke hele tiden og i alle sammenhenger.)

    ReplyDelete
  5. Anonymous1:50 PM

    De som er over 35 vil nok huske at Aksnes var fats gjest i poplærvitenskapelige progarmemr på NRK sammen med Rolf Stabell. Astroens svar på fysikk på roterommet.

    Debatten går ikke på musinnelse.. Det er det KJ selv som brinegr inn. Saken er at en ønsker bedre formidling og bredere formidling. Og ikke minst formidling av den forskningen som gjøres i Norge.

    VG magasinet hadde en flott 4 siders sak der endelig unge norske astrofysikere kom til ordet.

    ReplyDelete