Sunday, July 04, 2021

Over 60 prosent artister som er kvinner

For et år siden konkluderte jeg med at av musikken jeg hadde hørt på det siste året, var bare 8 prosent laget av kvinner. Også for bøker jeg leste og filmer jeg så, var det begredelige tall. Jeg bestemte meg at tallene for alle tre kategoriene skulle være over 60 prosent for det neste året (1. juli 2020-30. juni 2021).

Nå er fasiten klar (og som i fjor har jeg brukt last.fm til å analysere). De 51 artistene jeg hørte mest på, var alle kvinner (eller hadde kvinnelig frontfigur, i tilfelle band, som Cranberries). Disse utgjorde over 64 % av alle lyttingene mine, så derved var målet nådd. Boy Pablo snek seg inn på 52. plass, og jeg gidder ikke finregne på hvordan totaltallene så ut, men jeg tipper mennene kom ut med under ti prosent.

Topp ti ser slik ut: 

1. The Cranberries

2. Lisa Ekdahl

3. Suzanne Vega

4. Tracy Chapman

5. Eurythmics

6. Bertine Zetlitz

7. Angelique Kidjo

8. Adele

9. Anne Grete Preus

10. Tanita Tikaram

Dette var lett match, for det jeg gjorde var bare å opprette ei spilleliste med mye av favorittmusikken min som var laget av kvinner, og hver gang jeg ville høre på musikk, tok jeg utgangspunkt i denne. Dermed preges lista av artister som jeg også hørte mye på for 20-30 år siden. Men sånn er det vel uansett å være middelaldrende... (Men uten fokuset på kvinnelige artister ville nok lista i år vært preget av Cezenando, Lil Nas X og andre som har gitt ut musikk de siste par årene...)

Så må det sies at jeg også har hørt på noe nyere musikk, som Frida Ånnevik, Valkyrien Allstars og No. 4...

For bøker og filmer var det ikke så lett å oppfylle forsettet mitt, for der var det ikke aktuelt å finne fram gamle favoritter og lese/se disse igjen og igjen. Resultatet der kommer i senere bloggposter...

No comments:

Post a Comment