Tuesday, September 09, 2008

Bok om sex for 9-åringer

Dagbladet ("kulturavisen") bringer utdrag fra Rune Belsviks nye bok "Tjuven". Denne boka har ganske detaljerte beskrivelser av barns seksualitet. For eksempel bruker Dagbladet følgende sitat som tittel på saken: "Vi gnir berre tissen mot rompa".

Siden jeg alltid blir litt snurt når folk (ofte KrF-folk, forresten) uttaler seg om filmer de ikke har sett eller bøker de ikke har lest, skal jeg være forsiktig med å uttale meg om boka. På generelt grunnlag vil jeg si at det sannsynligvis er for mye fortielse og problematisering av barns små utprøvinger - det er nok et større problem enn at det er for mye åpenhet. Her, som på mange andre områder, er det skummelt å "vente til de blir store nok", fordi det ofte i praksis betyr at barna får informasjonen fra sine jevnaldrende isteden. Da kan ofte informasjonen være ganske vill.

På bloggen "Lesbos" diskuteres boka i kommentarfeltene - fra "kjempebra bok" til "avskyelig". Greit med et nyansert syn...

24 comments:

 1. Anonymous9:04 PM

  høres ut som han som har skrevet boka slenger ut sin perverse fantasi elns, pedoen! heh
  Sex lærer dem om på skolen etterhvert..
  Analsex kommer vel etter dem først vet hva sex er for noe?
  LITT tidlig til å dra 9 åringer inn i tiss-i-rompe prat..
  Konklusjon: PEDO! haha *brenn*

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:20 PM

  dummeste jeg har hørt. De lærer ikke om sex på skolen, de lærer om forplantning, det innledes med "Sex er det man har når man skal lage barn", og så har de en plansje som viser teknisk penetrering. Altså ikke om det sex er for de fleste folk: Kos. Da jeg var liten lærte vi bare dette tekniske fra foreldre og skole, ingenting om hva seksualitet er og hvordan man forholder seg til sekuelle følelser som barn/ung. Jeg hadde masse seksuelle opplevelser før jeg var ti år, både med tiss-i/på-rompe, oralsex og runking, med klassevenner og andre venner. Dette er et helt greit tema i en god bok, og kan være fint for mange barn å lese for å normalisere og sette ord på sin egen seksualitet.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:03 PM

  Jeg er svært uenig at elever i norsk skole lærer om fortplanting. Det er sikkert noen steder det er slik, men skoler og lærere flest er opptatt av å ta barn og unge alvorlig. Så du som så fint slenger deg på den evige debatten om hvor usel norsk skole er, kom deg ut på hvilken som helst skole og se hvor mye bra som blir gjort.

  Tilbake til boken- jeg tror at det er viktig å skjønne at barn er barn, selv om dagens barn kan mer om sex betyr ikke det at de skjønner det!

  Mvh
  Linda, lærer og skeptisk til erotisk litteratur for barn.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:17 PM

  Det er greit dem lærer hvordan ting skjer men anal sex e vel litt fortidlig.De vil lære gutter å være homo i tidlig alder, faen for noe bullshit pluss anal sex har ingenting med forplanting å gjør.

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:40 PM

  Jo mere debatt denne boka skaper, jo mer viser det egentlig bare hvor mye denne boka trengs. Har ikke lest den selv, så kan ikke utalle meg om selve boka annet enn det jeg leser i dagbladet.
  At noen reagerer på at det står om analsex, sier vel egentlig bare at analsex er mer tabu en "vanlig" sex :)

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:52 PM

  Barn finner ut av det slik som barn alltid har gjort. Og skal man lære alt om sex fra man er barn av tar man jo vekk litt av spenningen med intimitet spør du meg. Sex må jo ha vært mye mer pirrende på
  1800- tallet og videre bakover når man knapt visste hva som fantes under stakken! Sex og hvordan sex utføres ligger naturlig for oss siden vi er avhengige av å forplante oss for å føre menneskeheten videre. Men selvsagt skal skolen lære elever om seksualitet og beskyttelse, men la nå det være litt igjen til fantasien!!

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:32 PM

  "Det er greit dem lærer hvordan ting skjer men anal sex e vel litt fortidlig.De vil lære gutter å være homo i tidlig alder, faen for noe bullshit pluss anal sex har ingenting med forplanting å gjør"...

  Vil bare legge til en liten kommentar til det innlegget. Hensikten med denne boken er da vel aldri å lære gutter å bli homo i ung alder! Det denne boka gjør er å lære barn at det er ok å eksperimentere med egen seksualitet, og fjerne mye av tabuen rundt temaet. Mange gutter utforsker sex med andre gutter i ung alder, uten å bli homofile av den grunn! Jeg synes det er flott at det kommer en bok som kan gjøre barn tryggere på egen seksualitet, og fortelle dem at å prøve ting er helt normalt. Jeg ser mye heller at barn leser en slik bok og lærer seg å snakke med andre om sex, enn at de lærer at sex er tabu og derfor tier om både positive og negative opplevelser rundt det. Vil du at barnet ditt skal tie om en vond opplevelse med sex, som f.eks. overgrep, fordi det er tabu å snakke om?

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:47 AM

  Du syke syke mann..det var en som kommenterte at forfatteren trolig har gravd seg tilbake til egen barndom, og det tviler jeg ikke på. 1. alt til sin tid
  2. ræva er til for å drite med, når en er 9 år.
  3. kan ikke fitte og begrape at det skal være så uhorvelig viktig å gå i detalj !
  4. Har overhodet ingen homofobi, men det synes som en det er et tilnærmet et krav at en må vere minst halvveis, for i det hele tatt komme på forsiden av ymse magasin/TV-skjermen/- eller på radio.
  5. Kom nå for svarte ned på jorda og lær unga toleranse i stedet.
  ..det er noe som heter "all in due time"

  Bulle Bever

  ReplyDelete
 9. Saa mange IDIOTISKE kommentarer!!! Tenk over hva du GJORDE naar du var liten, ikke hvordan ting (i folge dine idealer) BURDE vaere! Jeg husker jeg gjorde ganske masse rart for aa utforske ting og tviler paa at jeg var spesiellt spesiellt pervers, eller noe.

  ReplyDelete
 10. Jeg vil slå et slag for foreldre og læreres oppmerksomhet og interesse.

  Jeg mener at foreldre bør følge med på hva slags dataspill barna spiller, hva slags filmer og tv-serier de ser og hva slags bøker de leser. Og enhver ansvarlig lærer vil tenke seg nøye om - både med hensyn på barnas modenhet og foreldrenes holdninger - før hun bruker denne boka i undervisningen.

  Men hvis det skal være foreldrenes valg, må boka finnes. De som mener at boka ikke burde utgis, fordi akkurat de ikke ønsker at akkurat deres barn skal lese den, overlater oppdragelsen til forlagene istedenfor å ta ansvaret selv.

  Av og til synes barn det er i overkant spennende med slike leker, og ei bok som sier at det er helt "ok" kan ta litt av interessen vekk. Det virker som at noen i denne tråden mener at det vil være trist, men det mener jeg må være en konkret vurdering som foreldrene gjør...

  ReplyDelete
 11. ...og en ting til - jeg tror ikke at barn blir heterofile av å lese om heterofil "sex", og ei heller at de blir homofile av å lese om homofil "sex".

  Derimot tror jeg at en viss åpenhet om variasjonene som finnes i seksuell legning ("hvem man blir forelska i") kan fjerne litt av skamfølelsen som gjør ungdomstida så slitsom for en del.

  ReplyDelete
 12. Tror dette foregår uansett om boka kommer eller ei. Tror ikke det vil øke blant barna at denne boka kommer ut heller. Tror rett og slett at boka kun gjør flere oppmerksomme på at det skjer, og evt oppfordrer foreldre til å ta en prat med barna sine om et alvorlig tema, og kanskje hjelper noen barn å føle mindre skyld/skam.

  Viktig bok, selv om det nesten er sykt å tenke på at han har skrevet ordene..

  ReplyDelete
 13. Anonymous9:45 AM

  vel jeg må si at denne boka er vel kansje i litt drøyeste laget, nå har jo tross alt barn klart og utvikle den sexualiteten på en normal måte i forhold til utforskning og nygerighet i oppveksten.
  Men i dag virker det ut som alt skal være så utrolig pegagodisk og alt skal forklares i det høyste alvor.
  denne boka har rett og slett ikke noe med barn og oppvekst og gjøre, selv om den beskriver barns sexualitet som de pent sier her. jeg vil nok heller prøvd og lage en bok der barn er barn og akuratt slike bøker synes jeg ikke har noe i barnehender og gjøre. jeg møter da frekke nok unger der ute som sier mora p.... osv skal ta deg i r... osv. og det kan vi jo takke for den godt oplyste samfunnet vårt for.lol

  ReplyDelete
 14. Anonymous12:16 PM

  Nå må det f... meg være nok! Synes ærlig talt nok får være nok. Sammfunnet er tilsvinet av selvoppnevnte ´eksperter´ som skal prakke på barn og voksne deres forkvaklede syn på legninger, meninger o.l. Spar oss! Kan virke som forfatteren sliter med undertrykte lyster han ikke kan få ut gjennom annet enn å publisere makkverket. Hva er hensikten??

  ReplyDelete
 15. Anonymous12:33 PM

  Ser ikke problemet. Boka handler om ting barn opplever, på deres premisser, i et språk de forstår. Jeg opplevde selv slikt som barn, men jeg trodde jo at jeg var rar og merkelig som gjorde slike ting. Skam følte jeg, og skam er ingen god følelse for barn. Jeg var jo ikke rar eller pervers eller noe, jeg var et vanlig barn. Fint om en slik bok kan ta bort noe av skammen som barn kan føle fordi slike ting er så tabu.

  ReplyDelete
 16. Anonymous5:32 PM

  Barn trenger å få utforske sin egen seksualitet selv, og da kan jeg ikke se at det er noe problem at de kan lese om dette i en bok rettet mot nettopp barn. Selv om skolen helt sikkert kan bli flinkere tror jeg det er begrenset av hva som kan læres av dette på skolebenken. Holdniger, kunnskap osv er det selvfølgelig mulig formidle, men barn er nysgjerrige og det må d få lov til å være. Jeg vet at jeg hadde funnet den boka uhyre spennende som 10-11 åring, men jeg hadde nok blitt litt skeptisk om jeg hadde fått den av noen hjemme. Hadde nok heller funnet den i ei hylle på biblioteket og tjuvlest. Det kan jeg virkelig ikke se at er noe skadelig.

  ReplyDelete
 17. Anonymous6:14 PM

  Dette er ikke annet en nok et forsøk på en vulgær og snikende pedo-normalisering!!! Forfatteren ER uten den minste tvil, en syk syk mann. Og likeså, ...denne normaliseringens forsvarere!

  Barn skal være BARN, og ikke overpøses med enkelte voksnes skitne seksuelle fantasier. Lærdom omkring sex, kan de lære på et mer rent grunnlag, da de er seksuellt myndig og fanden ikke før!
  Før dette får de på egen hand, med tidens løp, uten voksnes inngripelse, utforske og lære seg selv å kjenne! Slik er naturlig, og slik bør det være!

  Blir så forbanna provosert og kvalm av disse vulgære pedo-ytrerne i samfunnet vårt. Slike folk BØR, for fremtidens skyld, ikke få talerør for sin sak!

  Pedofili må for all del IKKE normaliseres på noe som helst nivå!
  La det ikke bli en vane for oss å høre slike budskap og ytringer, ...for da har det ALLEREDE gått galt!

  ReplyDelete
 18. Anonymous6:26 PM

  En bør være Obs på slike folk som kverulere og "filosoferer" over hvorvidt dette kan være positivt! Slike folk kan forgifte folks tanker og meninger.
  Pedofili, Seksualitet og SMÅ BARN, er ting som udiskutabelt er GALT!
  Det å prøve å kverulere seg til om dette er positivt, ...er ikke annet enn i en pedofils interesse!!!

  ReplyDelete
 19. Uffda - sterke meninger her. Og forsøk på å diagnostisere en forfatter uten engang å ha lest bøkene. Det er pinlig.

  Også litt pinlig med utsagn som "Pedofili, Seksualitet og SMÅ BARN, er ting som udiskutabelt er GALT!" Du mener kanskje ikke at "SMÅ BARN" isolert sett er galt? Det må være i kobling med pedofili at det er galt. Og det er ingen pedofili å spore i de sitatene som er kommet fra denne barneboka.

  ReplyDelete
 20. Anonymous10:22 PM

  Synes det er fint med en bok som åpent snakker om seksualitet blant barn , og at det er greit at de tar og føler på hverandre. Men jeg syns denne boka er litt for detaljert for en 9 åring, med beskrivelse av analsex og greier...
  Jeg prøvde ikke på noe sånnt da jeg var i den alderen, men hadde ikke så mye venner da, så for meg hadde det kanskje vært litt sundt å lese om sånne ting, for gikk leeenge før jeg følte meg trygg på sex... og det annet kjønn...
  Men synes kanskje det blir litt detaljert som sagt, for en 9 åring?

  ReplyDelete
 21. Anonymous1:00 AM

  Jeg har jo ennå ikke lest boka, men det tror jeg ikke alle andre som uttaler seg her har heller. Tar derfor sjansen:

  Anti-pedophile, beklager å måtte si det, men du befinner deg nok litt aleine på en ideologisk øde øy om du mener at "Pedofili, Seksualitet og SMÅ BARN, er ting som udiskutabelt er GALT!" Vi er nok alle enige i at pedofili er galt, men de aller fleste av oss mener nok at både seksualitet og små barn er ganske så naturlige ting. De henger faktisk sammen: uten det første får vi ikke det andre.

  Det er vel heller ingen som har påstått at dette er ei bok vi skal tvinge barna til å lese. Jeg tror derimot dette er ei bok mange barn kan ha glede av å finne og utforske på egenhånd, og jeg tror denne boka gir et mye sunnere perspektiv på seksualitet enn mange av de andre måtene dagens barn kan lære om dette temaet om. Vi lever tross alt i ei tid der sex og nakne damer er bare et tastetrykk unna, og de som tror at ikke 10-11 åringer veit dette er utrolig blåøyde.

  Som en siste opplysning er pedofili VOKSNE mennesker som tenner på barn, denne boka handler visselig om barn som utforsker sin seksualitet med hverandre, så å blande inn pedofili er bare å forkludre debatten.

  ReplyDelete
 22. Anonymous8:25 AM

  Og en annen ting som man kan være viss på, er at dette ikke nødvendigvis er en bok som unga vil fortelle at de har lånt på barne- eller skolebibliotek.

  ReplyDelete
 23. Anonymous9:43 PM

  1) les bok
  2) skriv kommentar
  ok?

  ReplyDelete
 24. Anonymous4:27 AM

  Ganske utrolig å påstå at seksualopplæring for barn har noe som helst med pedofili å gjøre. Barn har faktisk seksualitet, barn er seksuelt interesserte. Kanskje på en annen måte enn voksne, men det er naturlig at de eksperimenterer og det er en naturlig del av å vokse opp.

  Syke kristenfundamentalister som mener at sex kun tilhører ekteskapet mellom mann og kvinne har ingenting i et moderne samfunn å gjøre.

  ReplyDelete