Tuesday, September 16, 2008

Jeg - en matavhengig

Jeg må bare ta det innover meg - at jeg er matavhengig. Det går ikke en dag uten at jeg spiser, og bare tanken på å skulle slutte gjør meg desperat. Jeg bruker flere timer i uka på denne avhengigheten - og mange, mange tusen kroner i året. Og jeg tror faktisk ikke at jeg klarer å slutte uten at det blir et matforbud.

Ordet "avhengig" er i ferd med å få en ny betydning - det tas i bruk for å beskrive ting som man gjør og ikke har tenkt å slutte med. Om ting man bruker mye tid og penger på og som man liker og som noen (andre) ofte oppfatter som et problem.

Spillavhengighet har vært mye framme. Da snakker jeg ikke om pengespillavhengighet, men om ungdommer som bruker mye tid på World of Warcraft, for eksempel. Joda, det har sikkert vært noen tilfeller som kan betegnes som sykelige, men i andre tilfeller er det mer snakk om en hobby som har tatt av litt - på samme måte som noen kan samle frimerker så intenst at omgivelsene synes det er rart.

Som Esben Esther Pirelli Benestad sier i Aften i dag (om "pornoavhengighet"): "For tiden finnes det sterke tendenser til å sykeliggjøre menneskelige fenomener, særlig hvis noen kan tjene penger på å finne opp en behandling. Alle er avhengige av å spise - vi definerer likevel ikke inntak av mat som en sykdom."

Jeg er forresten leseavhengig. De siste 30 årene har det ikke gått en dag uten at jeg har lest noe - enten en avis, et blad eller en bok. Jeg har brukt masse tid og uhorvelige mengder penger på lesestoff. (Og selve ordet "stoff" tilsier jo at jeg har et problem.) Jeg tviler på om jeg klarer å slutte på egen hånd - ikke minst føler jeg et betydelig lesepress fra arbeidsgiverens side. Jeg tror faktisk at et forbud må til - også her.

2 comments:

  1. Anonymous10:28 AM

    Avhengig defineres også som ufri eller bundet. Jeg tviler på at den relativt enkle tilnærmingen din til begrepet møter enighet blant de som er avhengig av narkotika og alkohol eller andre stoffer. Matavhengighet (eller sukkeravhengighet) kan være like trøblete som narkotika og alkohol til en viss grad. Dette er et resultat av kjemiske prosesser i hjernen og problematikken finner du gjerne hos de som sliter med for eksempel bulimi og anoreksi. For alle oss som ikke har det som et problem vil "avhengigheten" være viljestyrt. Men det er dessverre ikke det for alle.

    Men artig innlegg selv om definisjonsbegrepet kanskje ble litt snevert

    ReplyDelete
  2. Nettopp. Mitt poeng er at det er for enkelt å klistre merkelappen "spillavhengig" på ungdom bare fordi de velger å spille mye dataspill. Man må som du sier skille mellom det som ungdommen med fri vilje velger å bruke tida på og det som er mer sykelig.

    ReplyDelete