Sunday, September 07, 2008

Ja til gratis kultur

Åge Aleksandersen er motstander av gratis-arrangementer. Til Akers Avis Groruddalen sier han at "Jeg synes ikke kultur skal være gratis. Det er en uting."

Takk og pris for at Åge ikke bestemmer kulturpolitikken i Norge. Det ville vært trist å måtte løse billett for å komme inn i Vigelandsanlegget. Muligens ville også bibliotekene måtte ha tatt seg betalt. Og gratisfestivalen Granittrock ville altså blitt nedlagt.

Men kulturen er jo ikke gratis selv på Granittrock. Det er politikerne som betaler Åge for å gjøre jobben sin - slik at befolkningen får et godt, barnevennlig og rusfritt tilbud. Det blir på samme måte som at Nasjonalmuseet har innsett at det er meningsløst å kreve inngangspenger på Nasjonalgalleriet og de andre museene sine - det er meningsløst å ansette folk til å selge billetter til de som allerede har betalt for museene via skatteseddelen, og dermed stenge ute en del av de med dårlig råd.

Jeg er altså fundamentalt uenig med Åge Aleksandersen i denne saken. Det er utmerket at en del kultur er gratis - som et slags basistilbud til befolkningen. Slik som Vigelandsanlegget og Granittrock. Så vil folk gå fra Granittrock og kjøpe Åges plater på iTunes, eller fra Vigelandsanlegget til Astrup Fearnley-museet for å se mer kunst.

No comments:

Post a Comment