Saturday, September 13, 2008

Unyansert fra Skjevesland

VG skriver at preses i den norske kirka, Olav Skjevesland, tar Oslobiskop Kvarme i forsvar i saken om de to som giftet seg i Kampen kirke i går.

"Skjevesland reagerer på at homofile bruker det han betegner som en aksjonslinje," skriver VG, og siterer Skjevesland slik: "Det har vi sett fra 1999. Man driver denne saken videre aksjonistisk og tar meter for meter opp kirkegulvet, fordi man vet at aksjonslinjen vinner fram og man er trøtt av å argumentere."

Dette er lite empatisk og unyansert. For folk som har et rent teoretisk og teologisk forhold til homoekteskap virker det sikkert "aksjonistisk", men for de enkelte kristne homofile som elsker hverandre og som ønsker å markere partnerskapsinngåelsen i kirka, er det ikke nødvendigvis først og fremst snakk om politikk, men om sterke personlige følelser.

Når Skjevesland bruker så sterke ord er det viktig å huske hva striden gjelder. Ingen er uenige om at en dommer har rett til å forestå partnerskapsinngåelser. Ingen er uenige om at en prest kan velsigne et nygiftet par. Det striden står om, er om våpenhuset er egnet som sted for partnerskapsinngåelsen, eller om den burde skjedd utenfor kirkens fire vegger - og dessuten om den velsignelsen paret fikk var av "ekteskapsinngående karakter". Med andre ord: detaljer i den store sammenhengen.

Striden om detaljer må de gjerne fortsette med - det er nå slikt de kristne i statskirka tydeligvis liker å holde på med. Men særlig "aksjonistisk" er det nå ikke.

2 comments:

  1. Anonymous2:27 AM

    Det er ikke noe nytt at homofile velger ut embetsfolk som har samvittighetsproblemer når de skal inngå partnerskap. Det har skjedd i land som har hatt denne muligheten lengre enn i Norge, og det vil skje stadig oftere i Norge. De homofile oppfører seg slik de mener at mange andre gjør mot dem. Gjør det saken bedre? Min forståelse har de mistet totalt.

    ReplyDelete
  2. Samvittighetsproblemer? Jeg skjønner ikke hva du mener. Jeg har ikke hørt noe om at verken dommeren eller presten i denne saken har samvittighetsproblemer.

    Jeg skjønner heller ikke noe av denne setningen: "De homofile oppfører seg slik de mener at mange andre gjør mot dem". Det "de homofile" har gjort i denne saken er altså å gifte seg ("inngå partnerskap"). Når har "de homofile" påstått at "mange andre" gifter seg mot dem?

    ReplyDelete