Monday, July 25, 2011

Multietnisitetens framtid

De siste månedene har jeg fulgt litt med på document.no. Dette har vært en selsom opplevelse. Ikke en rute blir knust i Groruddalen uten at dette slås stort opp på dette nettstedet, og da gjerne som bevis på at innvandringen har tatt overhånd. Ikke en bil settes i brann uten at det tolkes som et tegn på sivilisasjonens siste stadier.

Anders Behring Breivik har vært en formodentlig flittig leser av document.no, og har også lagt inn en god del kommentarer der. Han har vært enig i grunnsynet som preger nettstedet, men trukket konsekvensene i helt andre retninger enn de fleste andre - med grufulle konsekvenser.

Tilfellet Breivik skal nå heldigvis behandles av rettsvesenet. Men underskogen av endetidsprofeter som danner en bakgrunn for ham, må motarbeides på andre vis. De skal motarbeides med ord og argumenter, for all del, men det er ikke nok. (Og de skal definitivt ikke motarbeides ved å benekte at det finnes utfordringer i samfunnet vi lever i.) Først og fremst må de motarbeides ved at vi får samfunnet til å fungere bedre enn i dag. Kun ved å få det multietniske samfunnet til å bli et godt samfunn for de aller, aller fleste som lever i det, bekjempe hverdagsrasismen og gi ungdommen tro på framtida - kun på den måten tar man grobunnen vekk fra de miljøene som mener at landet er på vei utfor stupet.

Breivik tror at vi om 30 år vil se at han hadde rett. Lever han om 30 år, må vi ha fått til et samfunn som gjør at han forstår at han tok feil.

No comments:

Post a Comment