Tuesday, July 12, 2011

Tre gallerier i Stockholm

Jeg har vært i Stockholm og sett mye kunst: Rembrandt, Rodin, van Gogh, Gauguin, Werner, Mapplethorpe og mange flere.

På Nationalmuseum var den klassiske kunsten jeg var mest opptatt av. Det var masse kjente kunstnere, men ikke så mange kjente kunstverk. Rembrandts selvportrett var nok det kunstneriske høydepunktet, men det var veldig mye fint å se. Og selve museumsbygningen var stilig, med et sentralt trapperom med antikke skulpturer og friser.

Rembrandt

For tida er det også en midlertidig utstilling om årstider i kunsten, med noen fine eksempler på hvordan kunstnere oppdaget den nordiske vinteren og klarte å skildre vinterlyset.

IMG_4599

På Fotografiska museet var det mange utstillinger, med Robert Mapplethorpe som et opplagt sentrum. Utstillingen fikk godt fram Mapplethorpes geni, blant annet var portrettene av Warhol og flere andre kjendiser fabelaktige. Hans blomsterfotografier var også gode. 

Det kan finnes så mange mulige begrunnelser for at kunst er stor kunst. En slik begrunnelse er at kunsten utvider selve kunstbegrepet (selv om jeg synes det blir for snevert å ha det som eneste gyldige begrunnelse...) Mapplethorpes fotografier av peniser og sånt er åpenbart stor kunst etter en slik begrunnelse. Sexbilder av middelmådig kvalitet som kun har opphisselse som formål kan lett avskrives som ikke-kunst, men Mapplethorpes fotografier av peniser er like kunstferdige som hans fotografier av liljer, og kan derfor vanskelig avskrives på samme måte. Men like fullt er de opphissende - og er derfor sikkert rimelig uspiselige for folk som ønsker at kunsten skal være forfinet og opphøyet.

Flere andre av utstillingene var også fine, for eksempel Eleanor Coppolas minnesmerkeliknende verk. Det var et verk til ettertanke. Liu Bolins verker var også verd å få med seg.

Men årsaken til at jeg reiste til Stockholm i det hele tatt var en tredje utstilling: Sigrun Werners utstilling i et lite galleri i Gamla Stan. Hun har kule bilder i ulike teknikker (gråblyant, fargeblyant, tusj, oljemaling) og har ofte dyr som motiver. Personlig har jeg stor sans for de morsomste av dem - som serien med frosker som i varierende grad prøver å unnslippe fra rammene sine. Men det humoristiske er bare en liten del av det hun gjør.

IMG_4189

Jeg bør vel påpeke at Sigrun dessuten er en nær venn.

Ialt ble det et utmerket knippe utstillinger med vidt spekter - og et deilig avbrekk fra hverdagen.

No comments:

Post a Comment