Tuesday, March 06, 2012

Neppe siste akt i den snodige Lysbakkenskandalen

Det har vært en snodig statsrådavgang.

Først eksellerte Lysbakken i øvelsen dobbeltkommunikasjon, idet han gjentok frasen "tar ansvar" mens han prøvde å skape et inntrykk av at det var noen andre som hadde rotet ting til. Så gjorde han det som vanligvis er en dødssynd for en statsråd: han feilinformerte Stortinget ved å påstå at alle dokumenter i saken var innlevert. Og når man så fant de resterende papirene og det viste seg at Lysbakken hadde vært informert om bevilgningene til SU-underbruket, gikk han av, "tok ansvar" og skyldte på forgjengerne i departementet.

Men selv om håndteringen av selvforsvarssaken isolert sett var nok til å felle ham, var det nok ikke den som overbeviste ham. At han i tillegg har gitt penger til gode venner uten å si ifra at han var inhabil, var det umulig å overse. Men når han gikk av, var det merkelig nok fortsatt dårlige rutiner i departementet han var opptatt av, ikke egen manglende dømmekraft.

Og så kom et helt korps av "komiske Ali"-er på banen, ledet av komiske Kristin, som mente at hele skandalen var en utrolig positiv affære for Lysbakken, for partiet og for det norske folk. Saken skulle ikke lenger handle om Lysbakkens manglende dømmekraft, men om hans evne til å takle de kriser som denne manglende dømmekraften uvegerlig vil føre ham opp i. Jesusmetaforene som andre bloggere har brukt, er snublende nær: Lysbakken går av for andres synder.

Uheldigvis er dette en sjenerøsitet som ikke kan gjenfinnes i saker hvor andre politikere har rotet det til for seg. Jeg husker ihvertfall ikke hvilke fremtredende SV-politikere som trakk fram hvor utrolig styrket en Syse eller en Ditlev-Simonsen kom ut av sine skandaler.

Det har vært spennende å følge med på saken. Men det snodigste gjenstår kanskje, når SV velger Lysbakken til sin neste leder, i desperat mangel på villige motkandidater. Det viser en tro på egen evne til å vri skandalen til noe positivt som jeg tror er kraftig overvurdert. Det må bli tungt å gå til valg med en leder som ikke forstår at bevilgninger til gode venner er problematisk.

Og ledervalget sikrer samtidig at avisene ikke kommer til å slutte å grave i BLD-bevilgningene med det første. Det kan fort bli til at Lysbakken må "ta ansvar" igjen.

No comments:

Post a Comment