Friday, April 04, 2008

Endelig slutt på kristen formålsparagraf

Regjeringen har lagt fram forslag til nye formålsparagrafer for barnehager og skoler. Forslaget for skolen lyder slik (ifølge Dagbladet:

Opplæringa i skole og lærebedrift skal opne dører mot verda og framtida og gi elevane og lærlingane historisk og kulturell innsikt. Ho skal byggje på respekt for menneskeverdet og på åndsfridom, nestekjærleik, likeverd og solidaritet, slik desse grunnleggjande verdiane kjem til uttrykk i kristen og humanistisk tradisjon og i ulike religionar og livssyn og slik dei er forankra i menneskerettane. Opplæringa skal fremje demokrati, likestilling og vitskapleg tenkjemåte.

Elevane og lærlingane skal utvikle kunnskap, dugleik og holdningar for å kunne meistre liva sine og for å kunne delta i arbeid og fellesskap i samfunnet. Dei skal få utfalde skaparglede, engasjement og utforskartrong. Elevane og lærlingane skal lære å tenkje kritisk og handle etisk og miljøbevisst. Dei skal ha medansvar og rett til medverknad.

Skolen og lærebedrifta skal møte elevane og lærlingane med tillit, respekt og krav og gi dei utfordringar som fremjar danning og lærelyst. Alle former for diskriminering skal motarbeidast.

Skolen skal samarbeide med heimen.


Det er glimrende at man nå har fjernet formuleringer som sier at elevene skal få "ei kristen og moralsk oppseding". Skolen skal være for alle - ikke bare for kristne. Derimot er det en pussighet at man ikke bare kan sette punktum etter "Ho skal byggje på respekt for menneskeverdet og på åndsfridom, nestekjærleik, likeverd og solidaritet", men må føye til "slik desse grunnleggjande verdiane kjem til uttrykk i kristen og humanistisk tradisjon og i ulike religionar og livssyn og slik dei er forankra i menneskerettane." Her er det de kristne som krever å bli nevnt spesielt, og dermed må også det humanistiske nevnes, og deretter andre religioner, og da må vi også ha med menneskerettighetene... Kunne vi ikke bygge på menneskeverd, åndsfrihet, nestekjærlighet, likeverdighet og solidaritet - uten "forbehold"?

For øvrig er det en fin formålsparagraf. Jeg håper skolene merker seg formuleringen om diskriminering - her har man fortsatt en jobb å gjøre, blant annet for å få utryddet ordet "homse" som skjellsord i norske skolegårder.

No comments:

Post a Comment