Tuesday, November 18, 2008

Naivt om nakenhet

Det er en interessant rettssak som foregår i Oslo tingrett i disse dager. Gørild Mauseth spilte en nakenscene i "Brent av frost" for noen år siden, og reagerer på at NRK har vist bilder fra scenen. NRK på sin side viser til sitatretten.

Det er nå greit nok at juristene kan krangle om nøyaktig hvor grensen for sitatretten går, men det er veldig naivt av Mauseth å tro at bilder fra en nakenscene i en film kun vil bli sett av folk som ser hele filmen. Det var naivt allerede i 1997, og å tviholde på den naiviteten i 2008 er litt rart.

"Hvis det er slik at det skal være fritt fram å spre slike bilder på Internett, så må skuespillere nekte nakenscener. Sitatretten er ingen unnskyldning for å tilgjengeliggjøre nakenbilder, eller alle bilder som oppleves som krenkende" sier Skuespillerforbundets Haaland til Dagbladet.

For det første ser jeg ikke uten videre at nakenbilder og "bilder som oppleves som krenkende" er synonymer. Men det er uansett en nyttig oppvåkning Skuespillerforbundet har fått. Det er nok helt korrekt at dersom man stiller opp naken på film, må man i med dagens tekniske virkelighet regne med at de blir tilgjengelige. Det spesielle i denne saken er ikke at bildene blir tilgjengelige, men at det er akkurat NRK som har gjort dem tilgjengelige. Normalt ville de blitt spredt anonymt.

No comments:

Post a Comment