Wednesday, November 17, 2010

Jeg venter med å kommentere Gelius

Oslo-biskop Kvarme vil prøve å få sparket Einar Gelius, skriver VG.

Er jeg den eneste i Norge som synes det er naturlig å vente med å ta stilling i saken til jeg hører hva Kvarme vil påberope seg som grunnlag for oppsigelsen og før jeg har hørt hva Gelius svarer på anklagene?

Joda, naturligvis er Gelius lettere å like enn Kvarme, ikke minst for liberale, ikke-kristne folk som meg. Men nettopp derfor kan det ha noe for seg å få et minimum av informasjon på bordet før man griper til tastaturet...

4 comments:

 1. Kvarme vil ha Gelius sparket fordi han innehar en annen tolkning enn Kvarme. Er en smule underlig da hele bibelen i seg selv er et stort tolkningsprosjekt.

  Dog, saken stiller seg annerledes når Gelius og Kvarme er statsansatte. Noe de forsåvidt ikke burde ha vært noen av dem.

  Så dermed oppfordrer jeg til følgende slagord:
  Spark de alle!

  ReplyDelete
 2. Du har rett, Bjørn. Her er det mange som har meninger om noe de ikke kjenner tilstrekkelig til. Det fornuftige er å vente og se.

  ReplyDelete
 3. Store deler av saken er enkel å kommentere allerede nå - samt Gelius på generelt grunnlag. Min kommentar er her: http://perspektivet.blogg.no/

  ReplyDelete
 4. Kverulanten: Jeg er på en måte enig med deg. Det er lett å si en hel del om saken og hva den IKKE handler om:
  - Den handler ikke om religionsfrihet.
  - Den handler ikke om hvorvidt "folkekirka" bør være liberal eller konservativ.
  - Den handler ikke om hvorvidt Gelius er en likandes kar eller hvorvidt Kvarme er en "mørkemann".

  Men det oppsigelsessaken faktisk handler om, synes jeg det er vanskeligere å "synse" om:
  - er Gelius' faktiske brudd på kirkens regler (avvik fra begravelseslituri, ekteskapsinngåelser på steder som ikke er godkjent av biskopen, manglende beredskap når han hadde vakt) i sum grove nok til å forsvare oppsigelse?
  - er Gelius' opptreden i det offentlige rom i strid med kirkens regler eller bare i strid med det Kvarme mener prester burde gjøre i media?
  - har arbeidsgiver fulgt prosedyrer for advarsler og konfliktløsning til punkt og prikke?
  - er det riktig å gå rett til oppsigelse uten å innvilge en påstått permisjonssøknad?

  Jeg har ikke problemer med å se at Gelius har gjort ting i strid med kirkens regler. Men det spørsmålet jeg unnlater å konkludere om er om han bør sparkes. Selv om det har kommet mange flere opplysninger på bordet siden jeg skrev innlegget ovenfor, holder jeg fortsatt på det...

  ReplyDelete