Saturday, May 07, 2011

Blir Osamadrapet avgjørende for Obama?

Etter drapet på Osama bin Laden har avisene vært fulle av advarsler om at dette ikke betyr at Obama vinner valget i november neste år. Naturligvis. For eksempel vil en økt økonomisk krise kunne gjøre Obama sårbar. Likevel sitter jeg fortsatt med den magefølelsen jeg hadde da jeg hørte at Osama var død: dette kan vise seg å være avgjørende.

Analytikere har jo allerede lenge snakket om at republikanerne er sent i gang med valgkampen. Det er halvannet år til valget, men det skal gjennomføres nominasjonsvalg før den tid, og foreløpog har republikanerne nesten bare uvalgbare kandidater: Palin, Trump og Santorum er neppe aktuelle for det store flertallet av de usikre velgerne. Republikanerne trenger at det dukker opp en mer moderat kandidat. Drapet på Osama kan være det lille ekstra som gjør at en slik kandidat velger å vente fire år til med å gjøre sitt framstøt for å bli president.

For det er jo gjerne slik det fungerer. Demokratene hadde problemer med å finne gode kandidater etter at Bush sr. vant den første Golfkrigen. Men det eksemplet viser også usikkerheten i resonnementet, for den gang dukket "ukjente" Bill Clinton opp, med fokus på økonomien. Mange andre i det demokratiske partiet angret nok fælt på at de ikke var på banen da det avsparket gikk.

Altså: en uke er lang tid i politikken - halvannet år er latterlig lang tid. Det kan skje finanskriser større enn det vi har sett før, det kan skje terrorangreep, det kan skje jordskjelv i San Francisco som Obama takler like dårlig som Bush jr. taklet orkanen i New Orleans. Men likevel: drapet på bin Laden kan ha gitt noen potensielle motkandidater en ekstra grunn til ikke å stille til valg.

1 comment:

  1. Anonymous12:29 PM

    For å si det med samme tale som etter Contras. Alt kommer ann på tyngden av lommeboken.

    ReplyDelete