Tuesday, July 01, 2008

Straffbart å betale riktig pris

Dagbladet skriver om straffenivået for å kjøpe kopier av merkevarer.

"Står du på et marked i Italia eller Frankrike og blar opp knitrende euro for ei veske med det klingende navnet Gucci eller Louis Vuitton, er det ikke usannsynlig at sivile agenter og politi har deg i kikkerten."

Altså: du går på et marked, og ser ei veske du synes ser fin ut. Ut fra utforming og materialbruk synes du den er verdt 10 euro. Selgeren krever 10 euro. Du legger ikke merke til hva slags merkenavn som står på den, for du er ikke opptatt av slikt. Du kjøper varen. Konklusjon: politiet tar deg, og gir deg bot fordi du ga selgeren det varen faktisk var verdt. Du burde jo ha forstått at merket "Gucci" gjør at noen forvirrede mennesker er villige til å gi 40.000 kroner for ei slik veske, og at det derfor er umoralsk av deg å gi 80 kroner for den.

Hvem er det som er gale? De som er villige til å gi 40.000 kroner for et stykke skinn eller de som ikke følger med på motemerkene og derfor gir den prisen de synes veska er verdt?

(Takk til -duvethvemduer- for dette resonnementet, som jeg er helt enig i...)

8 comments:

 1. Anonymous10:09 AM

  Men barnearbeidere som jobber som slaver skal vi bare overse? Dine 10 euro er med på å opprettholde denne virksomheten, men hvis vi lukker øynene litt og ikke tenker på det, så går det sikkert bra.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:42 AM

  Kan ikke noe for at jeg syntes det høres vel overdrevent ut at barnearbeidere lager falske merkevarer og at pengene blir brukt til terror.. Har selv nettopp vært i Kina og kjøpt en del falske merkevarer på marked, ettersom allt de hadde der var "merkevarer". Produktene hadde nok heller kjente merker, så selgerene kunne tjene litt ekstra penger.. Tror heller ikke produsentene av merkevarer er så mye mer uskyldige når de produserer klær, de har bare enorm fortjeneste. For noen år siden ble det blant annet avdekket at Tommy Hilfinger hadde brukt barnearbeid i en av fabrikkene sine..

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:46 AM

  OK, men så er det altså noen spanere som ser at du kjøper noe kopivarer på et marked. Det vil si: Politiet eller tollmyndighetene vet at det selges piratkopier der. Så hvorfor tar de da ikke fatt i selgeren og får ut av han hvem bakmennene er? Men det er kanskje enklere og kjappere å håve inn tusenis av kroner til statskassa ved å ta en intetanende turist!

  ReplyDelete
 4. Til den første "anonymous": Jeg ser bekymringen for barnearbeidere som ganske irrelevant i denne saken. Hvis jeg skal kjøpe ei billig veske, er det vel ikke større grunn til å tro at det er barnearbeidere som har laget den om det står "Gucci" på den enn hvis det ikke står "Gucci"?

  Ingen barnearbeidere blir bedre stilt ved at jeg pugger alle merkenavnene for å være sikker på at varene jeg kjøper ikke er utstyrt med dem.

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:07 AM

  Jeg følger deg et stykke på veien med at en del av oss - spesielt en del av oss mannfolka - ikke kjenner til alle merkene som finnes og derfor vanskelig kan vurdere om det er en kopi eller ei.
  Men, samtidig forstår jeg at kopiering av varer må stoppes - selv om prisene på en del av merkevarene er urimelig høye!

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:16 PM

  Bæsja på leggen no???

  Æ veit om ei som kjøpt sæ ei slik sånn derranes veska. Den er GYSELIG!! Ho betalt no berre non hundringsa men allikavæl no da.... Du skjønne påænget mitt el?

  ReplyDelete
 7. Anonymous3:32 PM

  Ofte blir piratkopier lagd på akkurat samme fabrikk som orginalvaren blir lagd. Forskjellenn er at dette da gjøres i smug og at de som jobber på fabrikken får en høyere fortjeneste på varen. Nå er det jo kommet fram at Gucci og LV lager varer i Asia, men setter stemplet Made in France eller Made in Italy allikavel. Grunnen til at de vil ha det stoppet, er nok kun pga av tapte inntekter. Det er kanskje en grunn til at det er Frankrike og Italia som gir bøter på dette ....

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:23 PM

  Louis Vuitton og Hermès er fremdeles av få merkevarer som kun produserer varer i egne fabrikker, og kun selger sine produkter i egne butikker. Merker som Gucci, D&G o.l har blitt tatt for å produsere i andre land, men de to førstnevnte finnes det ingen informasjon om at de gjør tilsvarende.

  I denne diskusjonen er det flere dilemmaer. Er det riktig eller som jeg forstår på andre her "greit" å betale mye for en merkevare, er det greit at det som produseres ikke kan spores tilbake til produksjonssted, barnearbeid osv.

  Kopier produseres på egne fabrikker, og det er vanlig at kopister kjøper ekte merkevarer for å "dissekere" vesker o.l. for deretter å rekonstruere i billigere materialer. Det har kommet fram at falske Louis Vuitton-produkter f.eks er blitt produsert av barn både i Thailand og i India.

  Louis Vuitton ses i Frankrike på som en stor og seriøs arbeidsgiver, og ansatte ved Louis Vuitton-fabrikken i Asnièrs er ansatt med fagbrev fra fransk utdannelse. Vil gjerne tilføye dette da det ofte synses mye om dette etter slike nyheter.

  ReplyDelete