Monday, August 04, 2008

Medlemsjukset fortsetter

"Titusener feilaktig oppført som medlem av statskirken" skriver Dagbladet idag, og kaller det en nyhet. Joda, det er jo en skandale, men en varslet skandale. Utgangspunktet er en organisasjon som ikke har klart å holde orden i sitt eget hus, og et kirkedepartement som ikke har vært villig til å stille krav om ordentlige registre. Ideen om å ta utgangspunkt i folkeregistret og så stryke alle man tilfeldigvis husket hadde meldt seg ut, er så fantastisk at ingen annen organisasjon ville tenke tanken engang.

Enda verre blir det jo av at dette er snakk om noe såpass viktig som folks tro - det er et overgrep når et trossamfunn insisterer på at man er medlem etter at man har meldt seg ut både en og to ganger.

Og så er det naturligvis et økonomisk aspekt. Riktignok beregnes nok ikke støtten til DnK ut fra medlemstallet, men støtten til de andre tros- og livssynssamfunnene beregnes forholdsvis ut fra medlemstall. Dermed har kirkens medlemsjuks kanskje ført til lavere bevilgninger til "konkurrentene".

Dagbladet er uklare på om dette nå rettes opp. I undertittelen på artikkelen står det "Neste år skal alle få et ja - nei kort", mens lenger ned står det at det - atter en gang - er de som er feilaktig registrert som må si ifra. Hvis dette er tilfelle, betyr det at alle de som ikke gidder å engasjere seg for å rette opp i kirkens rot og alle der kortet kommer bort i posten og så videre, forblir "medlemmer".

Det som trengs er et enkelt kort som sendes alle som er registrert som medlemmer, og der alle må bekrefte at de er medlemmer. Eller enda enklere: innfør en liten medlemsavgift som alle medlemmer må betale...

2 comments:

 1. Anonymous2:16 PM

  Så godt som alle frivillige organisasoner i Norge, mottar en eller annen form for støtte, basert på medlemstall. Dette fordrer at alle medlemmer er personlige medlemmer og selv betaler sin kontingent. For ikke mange år siden, bedrev enkelte ungdomspolitiske organisasjoner, medlems"verving" ved å betale venner/familiers og andres kontingenter, førte opp personer som ikke egentlig visste de ble medlemmer osv, som medlemmer. Nå i dag, ser vi at det samme i senere tid er gjort av vårt lands folkevalgte ledere. Hvis andre partier var ved makten og hadde gjort tilsvarende, ville KRF godtatt denne type "forenklet arbeid"?

  Ikke pålegg andre organisasjoner den type medlemskontroll som dere selv ikke vil ha.

  Send hele norske befolkning kort, der de kan melde seg INN i STATSkirken. Medlemmer av organisasjoner, må også når de er voksne, bidra økonomisk til driften, gjennom medlemskontingent. Arbeid mot barn/ungdom kan gjerne subisideres av staten på samme måte som f.eks. idretten.

  ReplyDelete
 2. Anonymous6:32 PM

  Det som er enda "artigere" er at det er andre organisasjoner som må bevise at deres medlemmer ikke er medlemmer av Den norske kirke:


  Fritanke.no | Medlemskaos i år også

  ReplyDelete