Friday, October 31, 2008

Register over elevers seksuelle legning

Vårt Land skriver om et stort skoleregister som Kunnskapsdepartementet planlegger, som skal "gi forbedret informasjon om det som skjer i skolen, måle effekter av ulike tiltak, samt brukes som grunnlag for statistikk, forskning og analyse i forbindelse med kvalitetsutvikling og kvalitetskontroll." Blant interessante opplysninger er elevenes seksuelle legning.

VG siterer Elevorganisasjonens leder Håvard Vederhus, som sier at "Dette strider mot all fornuft, og er et grovt angrep på personvernet," mens Datatilsynets Georg Apenes uttaler (blant annet til Dagbladet): "At en elevs seksuell legning skal ha sammenheng med den generelle kvaliteten i skolen har jeg vanskelig for å forstå."

Akkurat dette siste kan jeg hjelpe Georg Apenes med: hvis forskningen som tyder på omfattende mobbing av homofile elever holder stikk, kan man godt tenke seg at det går ut over skoleinnsatsen til disse elevene. Altså: et slikt register kan avdekke systematiske problemer ved norsk skole som går ut over denne gruppa. Dette står også presisert i høringsnotatet:
Personlige forhold som for eksempel helseforhold, seksuell legning, etnisk bakgrunn og religiøs oppfatning kan ha stor betydning for hvordan den enkelte opplever det fysiske og psykososiale læringsmiljøet. For å tilrettelegge læringsmiljøet for utsatte grupper slik at kvaliteten i opplæring for denne gruppen elever ikke er dårligere enn for andre, er det viktig å ha muligheten til å gjennomføre undersøkelser om dette på aggregert nivå, herunder i forbindelse med elevundersøkelsen.

Men forslaget har klart flere problematiske sider enn fornuftige sider: For eksempel er det mange elever som ikke vet hva slags seksuell legning de har - og det er for den del høyst kontroversielt om mennesker i det hele tatt har noen glede av å putte seg i en bås. Ikke minst er det tvilsomt om elevene har glede av å bli konfrontert med spørsmålet i et spørreskjema på gitte tidspunkt gjennom skolegangen. Og selv om elevene skulle vite det, er det relativt stor sjanse for at de ikke vil svare sant til et slikt register. Og skulle de ombestemme seg, vil de neppe gå til rektor og fortelle at registreringen er feil.

Et annet eksempel er at seksuell legning oppfattes som sensitiv informasjon av mange. Naturligvis er det mange av oss som drømmer om en verden hvor seksuell legning ikke er mer sensitiv informasjon enn øyenfarge, men det er langt fram dit - og ikke minst vil det sannsynligvis være sensitivt for elever lenge etter at det slutter å være sensitivt for voksne.

Forslaget har en interessant begrunnelse, men er dødfødt.

(Oppdatering: VG skriver i dag at departementet ikke mener at seksuell legning skal registreres, bare hvem som mener å ha blitt mobbet på grunnlag av seksuell legning. Dette er en interessant klargjøring. Forslaget vil imidlertid øke faren for underrapportering av slik mobbing, og det er bekymringsfullt.)

No comments:

Post a Comment