Tuesday, September 13, 2011

Mandatene i Oslo

Jeg fanget opp et spørsmål på Facebook som lød: "Er det noen av mandatene [i Oslo] som er så jevne at de kan avgjøres av slengere?" Jeg satte opp et regneark og svarte litt på det, og tenkte at det kunne være av interesse for flere. (Tallmaterialet er basert på stemmetallene fra Staten)

Det er De Grønne som er nærmest å ta et nytt mandat. De mangler 76 stemmer på å ta Høyres 22. mandat (etter mine utregninger). Men 76 stemmer tilsvarer jo en mengde slengere (4484), og det skal vel mye til at de får slengere i stor stil. Det er vel snarere slik at vi allerede på forhånd kan fastslå at Høyre vil få mengder av slengere - ihvertfall til Fabian Stang. Venstre, derimot, trenger nærmere 3000 stemmer for å ta det samme mandatet. (Og 3000 stemmer tilsvarer vel noe sånt som 177.000 slengere, og det er vel noe optimistisk.)

Venstres femtemandat er i øyeblikket det 54. mandatet i bystyret, etter mine raske beregninger, så det skal ganske mye til at det ryker.

Høyre trenger cirka 7800 stemmer til for å ta Aps 20. mandat (som er det nest mest utsatte i øyeblikket). Det tilsvarer ca. 460.000 slengere...

Altså: Det ser egentlig ikke ut til at slengere vil påvirke mandatfordelingen i Oslo bystyre.

No comments:

Post a Comment