Tuesday, August 30, 2011

Slutt på sympatieffekten i Oslo?

"Sympatieffekten er over i Oslo" skriver Aftenposten i dag. En ny meningsmåling viser at partiene er tilbake der de var før terrorangrepene i juli - stort sett.

Terrorhandlingene førte til sterk sympati for Arbeiderpartiet og AUF, og for enkeltmennesker i Arbeiderpartiet og AUF som hadde mistet kjære venner. Det er å håpe at denne sympatien og medfølelsen holder seg i lang tid.

Samtidig begynte folk å snakke om "sympatistemmer" - at velgere ville gå i hopetall til Ap av ren sympati. Meningsmålinger har antydet det. Men det er grunn til å spørre om det egentlig er det meningsmålingene har vist.

Den rene sympatistemmen går ut på at man stemmer på et parti fordi man synes synd på partiet. Jeg synes det er litt synd hvis valg blir avgjort på bakgrunn av dette, og ikke på bakgrunn av politikk og politikere.

Men det finnes jo som kjent en annen forklaring på Aps store framgang. Den forklaringen er at velgerne har blitt bedre kjent med en del av Aps politikere gjennom sørgeperioden, og at de har likt det de har sett. Spesielt gjelder dette Jens Stoltenberg, men også mange lokalpolitikere, som har framstått imponerende i ei uvirkelig tung tid.

At denne effekten ikke blir så stor i Oslo, er ikke overraskende. Etter hvert som lokalvalgkampen drar seg til, minnes Oslofolk på at Jens Stoltenberg ikke er på valg her - valget står mellom Fabian Stang og Rune Gerhardsen som ordfører og mellom Stian Berger Røisland og Libe Rieber-Mohn. (Joda, det er flere kandidater, ikke minst Odd Einar Dørum som er Venstres ordførerkandidat.) Av disse var det naturligvis Fabian Stang, i egenskap av ordfører, vi ble mest kjent med i etterkant av terrorangrepene.

Slik jeg leser Aftenpostens meningsmåling, betyr dette at folk i liten grad stemmer på partier fordi de synes synd på dem, men heller fordi de liker personene og politikken. Og hvis det er rett, kan effekten av terrorangrepene i juli bli større ved stortingsvalget om to år enn nå - ganske enkelt fordi Stoltenberg har fått ny respekt i store lag av folket.

No comments:

Post a Comment