Sunday, August 12, 2007

Engler og sånt

Naturligvis finnes et strengt hierarki for overtro i Norge. På øverste trinn er den overtro som er støttet i grunnloven, en flere tusen år gammel overtro. Den er riktignok blitt flikket på gjennom årene, slik at ting som er ubehagelig (som evig pinsel, synd og onde engler) er blitt nedtonet, sammen med ting som i for stor grad strider mot nåtidens kunnskaper.

På neste trinn er kriteriene litt vanskeligere. Det er stort sett de gamle overtroene får plass der, men kun dersom det også i dag er millioner som tror på dem. For eksempel er islam med, men ikke åsatru. Det går an å spøke med disse overtroene, men da må man forvente at folk blir såret og sinte.

Så er det sikkert mange flere trinn. Noe av det verste er sikkert å ha en overtro som ingen andre har. Men felles for de laveste trinnene, er at det henger ved noe flaut ved å tro på disse overtroene, og man skal helst ikke snakke høyt om det. Og det er greit å spøke om det, og ikke lov å bli fornærmet når folk ler.

Engler, finnes de? Vel, det må være selsomt å være kristen uten å tro på engler, så full Bibelen er av dem, men likevel snakker man helst ikke høyt om dem.

Prinsessen vår, som ville vært kronprinsesse om bare likestillingen var kommet litt lenger da hun ble født, tror på engler. Det er helt uproblematisk - hva ville landet vårt vært uten overtro? Så framstilles det som at det er problematisk at jenta prøver tjene penger på overtrua si.

Ærlig talt: hva forventer folk at hun skal leve av? Historisk sett er svaret enkelt: prinsesser skal gifte seg med en rikmann, sette seg i en krok, lukke øynene og tenke på Norge. Gjør de det attpåtil utenlands er det fint, for da skaper de ihvertfall ikke skandale.

Englesaken er et problem for monarkiet. Ikke fordi kongefamilien mister respekt og prinsessa opptrer uklokt, men fordi det så tydelig viser de problemene det bringer med seg å plukke ut uskyldige babyer til å få en slik uønsket livstidsdom i medienes søkelys. For meg er konklusjonen enkel: avskaff monarkiet.

Det er monarkiets krav som skaper problemene, ikke prinsessas handlinger.

No comments:

Post a Comment