Friday, October 19, 2007

Sjakk i avisene

Det er noe pussig med måten avisene dekker sjakk på. De skriver om like mye om sjakk hver dag, enten det har skjedd noe spesielt eller ikke.

Avisenes sjakkinnhold kan kanskje deles i to: man har på den ene siden sjakk som hjernetrim og på den andre siden sjakk som nyhetsstoff. I hjernetrimgenren, ser man gjerne på et parti eller en stilling og analyserer den. Her er det på sett og vis uviktig om det er et nytt eller gammelt parti man vurderer – dette er hjernetrim på linje med bridgespalten, kryssorden, sudokuen og så videre. I nyhetsgenren kunne man tenke seg å få vite hvordan det gikk med nordmenn i internasjonale konkurranser på toppnivå, for eksempel – eller lokale spilleres innsats i Norgesmesterskap og liknende.

Det pussige er at flere norske aviser setter av én spalte av fast lengde til sjakk, uansett nyhetstilfanget. Så blir det opp til sjakkspaltisten å få med nyheter innimellom analyser av partiene. Med tydeligvis ganske tidlig deadline blir det av og til nærmest patetisk, i og med at sjakkspalten av og til oppgir stillingen i en turnering slik den var for flere dager siden.

Jeg forstår at fotball fortjener veldig mye mer plass, ut fra at flere er interessert i det. Men for å sette opp en kontrast: ville det vært tenkelig for Aftenposten å sette av fire sider fast til fotball, uavhengig av om det pågår VM eller ikke? Eller fem sider til teater, uavhengig av om det var noen premierer?

Eller omvendt: kunne Aftenposten tenke seg å sette av en smule mer plass til sjakk når de store begivenhetene pågår? (Hvor da, kan man spørre? Kanskje på sportssidene, svarer jeg da. Når Lottotallene kan få plass på sportssidene, burde sjakk kunne passere også.)

No comments:

Post a Comment