Wednesday, October 31, 2007

Keno - nok et dårlig spill fra Norsk Tipping

Så er vi i gang igjen. Norsk Tipping lanserer - i sin iver etter å bekjempe nordmenns spillegalskap - spillet "Keno".

Spillet går ut på at du skal velge noen tall blant tallene fra 1 til 70. Så trekker Norsk Tipping 20 tall, og de deler deretter ut 55 % av pengene de fikk inn.

Dette tallet - 55 % - er jo det helt sentrale, og det som gjør at norske myndigheter må prøve seg med ymse lovforbud for å tvinge spillegale nordmenn til å bruke Norsk Tippings tilbud istedenfor mye mer "rundhåndede" alternativer. Men nok om det. Spiller du hos Norsk Tipping, vet du i utgangspunktet at vinnersjansene er små.

Spillet har mange ulike muligheter. Du kan for eksempel velge å krysse av bare 2 tall. I så fall får du kun premie hvis begge de 2 tallene er blant de 20 uttrukne. Det er knapt 8 % sannsynlighet for at de skal være det, og er de det, får du igjen 7 ganger innsatsen. Spiller du for en femmer hver dag, vil du altså i snitt få igjen 35 kroner hver 12.-13. dag. Ingen god business, for du kan vel ikke engang påstå at det er særlig spenning forbundet med muligheten for å vinne 35 kroner...

Det andre ytterpunktet er å spille 10 tall. Setter du daglig en femmer på ei rekke med 10 tall, vil du i snitt vinne 1 million kroner hver 2 147 181. dag. Du vil altså bruke ti millioner for hver gang du får den ene - men 1 million kroner er i det minste nok penger til at man kan unnskylde innsatsen med at det er spenning involvert.

Det fine med å spille på 10 tall, er at du da også vinner litt om du får 9, 8, 7, 6, 5 eller 0 riktige. 9 rette vil du i snitt få hver 47 238. dag, og da får du 25 000 kroner. 8 rette får du i snitt hver 2 571. dag, og det gir 1000 kroner. Og så videre. Og så er det den mildt latterlige "premien" på 5 rette og 0 rette: hvis du får 5 eller 0 rette, får du igjen pengene.

Du kan også spille 9, 8, 7, 6, 5, 4 eller 3 tall. Men hele tiden vil du da ha kombinasjonen av dårlig toppremie og laber vinnersannsynlighet.

Min konklusjon: Norsk Tippings odds er for dårlig til at dette er særlig fristende. Men det kan nok tenkes at jeg kaster meg på et 10-tallsspill av og til, for å ha drømmen om en million noen timer.

Et ekstra argument mot å spille, er at pengene ikke lenger bare går til kultur og idrett, men at de også går til å støtte de mest umoralske av de veldedige organisasjonene, nemlig de som i en årrekke lot seg finansiere av spillegale nordmenn. Da er det mer fristende å bruke pengene på utenlandske spillselskaper, og gi litt av det jeg tjener på det til Amnesty eller noe sånt.

2 comments:

 1. Anonymous6:22 PM

  Kan du gi meg et eksempel på hvordan du regnet ut sannsynligheten? Irriterer meg at jeg ikke greide å regne d ut!!

  Mvh
  Stian

  ReplyDelete
 2. Anonymous2:12 PM

  Og Giske som klarer å kalle utenladske spilleselskaper for kyniske, når de har en utbetalingsprosent på opptil 98% av inntektene...

  OK, de får inn mye, mye mer penger på grunn av en langt større kundegruppe verden over, men det er da langt mer kynisk å trekke inn nesten halvparten av "litt" enn å trekke inn 2 prosent av "mye", er det ikke det?

  Eller er man automatisk kynisk om man ikke er Norsk, og alltid uselvisk og ukynisk og man er det?

  Utvilsomt er det dobbeltmoralsk å påstå at man forsøker å bekjempe spilleavhengighet når man nærmest i samme åndedrett klarer å lansere spillet Keno...

  Jeg foreslår at vi alle svir av neste månedslønn på utenlandske spillesider på nettet i protest! Gjerne noe som er basert i et U-land, så slåtr vi to fluer i samme smekk...

  ReplyDelete