Friday, February 29, 2008

Homofobi i Svolvær

"Mona Hamnes, Svolvær" har et debattinnlegg i Aftenposten i dag som er fascinerende. Det starter slik:
1. To menn i samme seng søndag morgen. Adoptert barn leker i stuen. Er det slik vi vil ha det?

Jeg kaller innlegget fascinerende, for det virker som Hamnes ser på dette som en skrekkvisjon - og attpåtil tror at andre vil se på det slik. Det som for meg høres ut som en harmonisk familiesituasjon, er for henne ufyselig - og hun etterlyser "baras forsvarere på Stortinget og i samfunnet forøvrig".


(Romeo og Julie i samme seng søndag (?) morgen.)

Jeg tipper at det har med hvilke assosiasjoner vi får å gjøre. Mens jeg tenker "å, så koselig" når jeg leser den første setningen, og ser for meg et forelsket par som våkner opp sammen og slapper av før de går i gang med en herlig fridag i samvær med familien, tipper jeg at Mona Hamnes kanskje får opp bilder hun helst ikke vil se av menn i vill fysisk utfoldelse - kanskje med noen håndjern i tillegg, alt etter hvilke fordommer hun måtte ha. Jeg kjenner ikke Mona Hamnes, naturligvis, men jeg vet ihvertfall at det er mange som ikke klarer å tenke på homofile menn uten samtidig å tenke på hvordan de har sex.

Som et rop om hjelp for "barnets skyld" er innlegget relativt impotent, men som et innblikk i enkelte menneskers fordommer, er det ganske effektivt.

13 comments:

 1. JEg har ikke hørt om Mona Hamnes, skjønt jeg er fra Lofoten. Lofoten har en del kristne konservative - der er mange læstadianere, minst en aktiv pinsemenighet, jeg tror kanskje noen baptister, Norges første katolske munkekloster siden reformasjonen, en adventistmenighet, Jehovas Vitner, Guds Menighet (200 frelste som bor for seg selv i et lite vær, sammen med en glasskunstner). Jeg tror uansett det er litt verre når lensmannen i Flekkefjord er med på en helsides annonse i Agderposten der det påstås at kjønnsnøytral ekteskapslov vil føre til mer kriminalitet fordi barn oppdratt av homofile par vil bli mer kriminelle. Lensmannen sier han tok initiativ til annonsen som privatperson og menighetsmedlem, men at han har ingen problemer med å støtte saken som lensmann. Saken omtales i Aftenposten, VG, Dagbladet og Vårt Land - jeg tror den oppstod i Vårt Land. Dagbladet og Vårt Land tillater så langt diskusjon.

  Aftenpostens artikkel
  VGs artikkel
  Dagbladets artikkel
  Vårt Lands artikkel

  ReplyDelete
 2. Takk for kommentaren!

  Jeg er enig i at lensmannens utsagn er enda verre. Til mine venner på Facebook skrev jeg Lensmannen vil "verne ekteskapet som institusjon" ved fortsatt å nekte folk å gifte seg. For meg virker det ganske bakvendt. Problemet for ekteskapet er først og fremst at heterofile stadig skiller seg, ikke at homofile gifter seg!

  Så verden er gal - men det virker forsåvidt som ikke flertallet i Norge er så galt lenger, og det er da en trøst...

  ReplyDelete
 3. Mona Hamnes er rimelig kristen av seg. Hun er vel eneste representant for KRF i Vågan kommune, og hun har skrevet flere leserinnlegg vedrørende debatten om ekteskapsloven.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:56 AM

  ho e bare ei fetta!

  ReplyDelete
 5. Anonymous5:18 PM

  Mona har sine sterke meininge om korsn dettan samfunnet skal vær. Det syns æ e helt Ok. Men å gå ut på offentlige kontor og anna arbeid å sei det, d va å drøyn før mye. Og ja, d e greit du elska og hylla metodiskerka men allikavæll nei æ syns ikke nokka selig om dettan.

  . Nån.

  ReplyDelete
 6. Anonymous7:36 PM

  helt eni me mona FAGS SUCKS

  ReplyDelete
 7. Kjære "Anonymous"!

  Jeg kunne naturligvis påpekt at det er litt feigt å skjelle ut folk anonymt, eller at "fags sucks" inneholder en s for mye, men jeg skal la det være.

  Men nå var vel egentlig ikke saken om homofile suger eller gjør andre ting, men om homofile skulle få lov til å adoptere. Nå fikk vi heldigvis det, og tiden vil vise at det går helt fint og at de fleste venner seg til det...

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:32 PM

  Ho må se te helvett å røkk bartn sin !

  ReplyDelete
 9. rrrrandom2:38 PM

  Dere sitter her å klager på barten til den såkalte Mona Hamnes, det at hun har bart forandrer jo ikke det at hun misliker homoer ekstremt mye. Så jeg foreslår at dere ecoli forgiftete romperyttere holder kjeft. :)

  ReplyDelete
 10. rrrrandom: Hvem er "dere" som klager på barten hennes? Jeg har bare sett ett innlegg om den...

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:19 PM

  Det er en ting mona må skjerpe seg med og det er at hun må kutte ut den oppførselsen sin. Altså hun oppfører seg frekk, er provoserende og sjikanerende samtidig. Dette føler jeg blir galt. Hun er jo tross alt et menneske, men nok om det.

  You Whis :)

  ReplyDelete
 12. Anonymous7:09 AM

  ho e bare ei fetta!

  ReplyDelete