Saturday, September 01, 2007

Sagging og andre problemerAftenposten skriver om Bjørnsletta skole, som har innført kleskode på skolen. Blant annet er sagging ikke tillatt. Dette får meg til å assosiere i litt ulike retninger.

I mange land i verden har man skoleuniformer, og på reiser rundt i verden har jeg snakket med folk som argumenterer sterkt for den ordningen. Den sparer foreldrene for store utgifter, siden barna i det minste ikke møter motepresset de timene de er på skolen. En drosjesjåfør i Mauritius kommenterte dessuten at elevene oppførte seg bedre på vei til og fra skolen når alle kunne se hvilken skole eleven kom fra (og kunne klage dit hvis elevene oppførte seg dårlig). Nåvel, i Norge står nok individuell frihet for høyt til at skoleuniform er mulig å innføre.

Ellers er det fascinerende å se hvor sterk motens makt er. For få år siden gikk alle småjenter og frøs med bar mage, fordi det var moderne. Nå er det gutta som skal vise store deler av undertøyet - antakeligvis uten hensyn til temperatur. Det er ikke noe nytt i dette, men det er spennende å se det utenfra - for en som stort sett bare kjøper nye klær når de gamle er utslitt.

Men det tredje jeg kommer til å tenke på, er at det er interessant hvilke problemer skoler velger å legge merke til. Jeg kjenner ikke Bjørnsletta skole spesielt, men det er et faktum at mobbing, for eksempel homofob mobbing, fortsatt er et kjempeproblem i norske skoler. Et annet kjempeproblem er at det er vanskelig å få med seg undervisningen på grunn av støy i klasserommet (både elever, lærere og rektorer svarer dette i internasjonale undersøkelser). En unggutts boxershorts er lett å gripe tak i (er litt usikker på om dette var et godt bilde...), og da føler man kanskje at man gjør noe konkret. Men det finnes nok andre og vanskeligere problemer som krever oppmerksomheten i større grad.

No comments:

Post a Comment