Monday, September 22, 2008

I fengsel for nakenbad?

Nå som ferien er over for de fleste, slår VG til med en artikkel om hva du kan være uheldig å havne i fengsel for på ferie.

Naturligvis kan man havne i fengsel for alvorlige saker, som å frakte narkotika, smugle våpen, gå over grenser utenom grenseovergangene eller smugle dyr, planter eller arkeologiske gjenstander. Men man kan i noen land også komme i fengsel for helt uskyldige ting, som å bade naken eller flørte offentlig (især hvis man er homofil).

Bloggen Boomkiss ramser i tillegg opp en rekke lover som forhåpentligvis er sovende, men som noen en gang må ha vedtatt i fullt alvor. For eksempel påstås det at det i Singapore regnes som pornografi (som er ulovlig) hvis du går naken rundt hjemme...

Men også Norge har jo hatt sin andel av vanvittige lover. Fram til 1972 var samboerskap forbudt, for eksempel. Man skal være forsiktig - det finnes alltid en lov...

(Legg for øvrig merke til at jeg klarte å fri meg fra fristelsen til å illustrere dette innlegget med et nakenbilde av noen som bader - i motsetning til VG.)

1 comment:

  1. Anonymous4:33 PM

    Den loven som forbød sex mellom to menn i en bygning der andre var til stede, het Sexual Offences Act 1967 - det var likevel den loven som begynte prosessen med å avkriminalisere homosexualitet i England og Wales (men ikke i handelsflåten eller de væpnede styrkene). Under denne loven var det fortsatt forbud mot "buggery and indecency between men" (i engelsk lov på den tiden var buggery enten analt samleie gjort av en mann mot en mann eller kvinne, eller (penetrerende?) vaginal sex med dyr, men tydeligvis ikke analt samleie med dyr), men loven åpnet for at dette ikke var kriminelt hvis tre vilkår ble oppfylt: deltagerne i handlingen måtte være samtykkende, de måtte være eldre enn 21 år gamle, og handlingen måtte skje privat.

    At handlingen var "privat" mente videre at kun to personer kunne være involvert. Domstolene valgte å legge seg på en restriktiv linje, som betød at en homoseksuell handling ikke var privat hvis den skjedde på et hotellrom, eller i private hjem hvor en tredje person var tilstede, selv hvis den personen var i et annet rom. Jeg har også hørt at dommere har tolket det slik at hvis man bor i blokkleilighet, er det ikke privat hvis det er noen hjemme i en annen leilighet.

    Skottland avkriminaliserte homosexualitet i 1980 og Nord-Irland i 1982. Sexual Offences Act 1967 ble endret flere ganger - når Criminal Justice and Public Order Bill skulle innføres i 1994 ble det lagt inn en endring der den homoseksuelle lavalder ble redusert fra 21 år til 18 år (heteroseksuell lavalder var 16 år); et forslag fra et konservativt parlamentsmedlem om lik lavalder på 16 år falt mot et lite flertall. Det var visst med denne loven at "buggery" mellom mann og kvinne også ble tillatt.

    I 2000, etter en avgjørelse i den europeiske menneskerettighetskommisjonen i 1997, ble lavalderen satt til 16 år for alle, med innføringen av Sexual Offences (Amendment) Act 2000 (selv om Overhuset prøvde å endre loven til fortsatt å ha en aldersgrense på 18 år for "buggery", hvaenten mellom mann og mann eller mellom mann og kvinne).

    I 2004 ble loven erstattet av Sexual Offences Act 2003, som innførte fullt kjønnsnøytrale begreper i forhold til hvordan lovvverket ser på seksuelle handlinger. I 2007 ble det innført lover og forskrifter i England og Wales som forbyr diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering; slike forskrifter ble innført i Nord-Irland i 2006.

    ReplyDelete