Thursday, January 28, 2010

Slutt på Obamaæraen

Valget av Barach Obama til president var det beste som har skjedd i USAnsk politikk på ganske lang tid, ikke minst fordi han representerte et radikalt brudd med George W. Bush. Når republikanerne i tillegg kom ned i 40 representanter i Senatet, var det mange som hadde tro på at Obama ville få til store ting. I det minste burde det ligge til rette for en helsereform.

Valget i Massachusetts for ei uke siden gjorde slutt på disse tankene. At demokratene mistet den senatsplassen som nå avdøde Edward Kennedy har sittet på i flere tiår, var en overraskelse. Med denne senatsplassen har republikanerne 41 plasser i senatet, og kan dermed bedrive filibustere mot alt de er uenige i (altså holde debatten gående ved for eksempel å lese opp telefonkatalogen, uten at noen kan oppdrive de 60 stemmene som skal til for å avbryte debatten og gå til avstemning).

I senatsvalgene senere i år er det ingen som tror at demokratene vil kunne komme seg opp i 60 plasser igjen. Det ville stride mot alle de politiske tyngdelovene - partiet med presidenten går nesten alltid tilbake i disse mellomvalgene. I tillegg kom Høyesterett i forrige uke med en avgjørelse som betyr at det er fritt fram for bedrifter og organisasjoner å støtte politikeres valgkamp igjen - noe som nok er en fordel for utfordrerkandidatene. (De som søker gjenvalg har alltid fordelen av å være mer kjente.)

Altså: Obama hadde nesten et år på å få gjennom viktige reformer. Det klarte han ikke. Men det er fortsatt demokratene som har makten - de har fortsatt presidenten og flertall i begge kamrene i Kongressen. Så selv om det er grunn til å være litt deprimert over hvor lite de egentlig fikk ut av dette året, er det tross alt bedre enn med Bush...

Så spørs det om vi får se en slutt på "Don't ask, don't tell" i denne perioden (slik han lovte i sin State of the Union-tale i natt)? Og bevegelse i ekteskapslovgivningen?

2 comments:

  1. Anonymous10:01 AM

    Du glemmer jo helt å nevne alle de viktige stegene som er gjort mot en kraftig endring i helse systemet i USA, det faktumet at USA sitter med ræva i en økonomisk katastrofe. Og bare fordi Demokratene ikke har 60 stemmer betyr jo ikke at ingen forslg kommer gjennom. Det er bare en republikaner de må overbevise.

    ReplyDelete
  2. Ja, det blir spennende å følge utviklingen videre. En del politiske kommentatorer i USA mener at demokratene har misbrukt en kjempesjanse til å få en stor helsereform. De trodde at de hadde hele våren til å få vedtatt den, og brukte derfor urimelig mye tid på krangling seg imellom. Flere enkeltrepresentanter stilte ultimatum som forsinket prosessen. Og så sitter de plutselig der med 41 republikanere og må prøve å finne et kompromiss som en republikaner går med på (samtidig som hele bredden av demokrater fortsatt må støtte den).

    ReplyDelete