Saturday, December 05, 2009

Lokalvalg på Taiwan

Dagens Nyheter skriver om lokalvalget på Taiwan som finner sted i dag. KMT (som i øyeblikket har presidenten og som er Chiang Kai-Cheks gamle parti) skal prøve å beholde 13 av de 17 plassene som står på spill i dag. DPP (Venstres søsterparti) sitter på 3 av de 17 plassene i dag.

Dagens Nyheter har også intervjuet en USAnsk ekspert, Ralph Cossa, sjef i tenketanken Pacific Forum. Han sier at Kina ironisk nok vil bli mer imøtekommende ovenfor Taiwan jo dårligere KMT gjør det, siden Kina er urolige for at DPP kan komme tilbake til makten. (DPP styrte fra 2000 til 2008.)

En kjapp repetisjon av forholdene mellom Kina og Taiwan: Kina og Taiwan er offisielt enige om at de er samme land, men er ikke enige (for å si det mildt) om det er regjeringen i Beijing eller regjeringen i Taipei som skal styre Kina. KMT holder på denne offisielle linja, som man kan tenke seg kan føre fram mot en gjenforening en gang i framtida. DPP derimot er tilhenger av uavhengighet for Taiwan.

Det offisielle navnet på Taiwan er "Republic of China", som også var navnet på hele Kina den gang Chiang Kai-Chek styrte (fram til Maos maktovertakelse). Navnet på dagens Kina er som kjent "People's Republic of China". Fram til 1971 var det Taiwans regjering som hadde Kinas FN-sete, fra 1971 tok Kinas regjering over dette.

Og alt dette prøver altså norske politikere å holde oversikten over etter beste evne.

No comments:

Post a Comment