Sunday, June 06, 2010

Hva er et menneskeliv verdt?

Aftenposten har i dag en artikkel om folk som har hjemmerespirator. En person intervjues og sier at "Takket være respiratoren og datamaskinen min føler jeg at jeg har en fullverdig livskvalitet". Prisen for behandlingen anslås til 3-5 millioner kroner pr år pr person.

Spørsmålet "Hva er et menneskeliv verdt?" er lett å svare på. Menneskelivet er uvurderlig, verdien er uendelig - det kan ikke veksles i kroner og øre. Det er det enkle svaret. Men det svaret gir ikke helsevesenet svaret på de prioriteringsspørsmålene de står ovenfor.

Et enkelt tankeeksperiment overbeviser oss om det. Hvis det var en million nordmenn som trengte hjemmerespirator, ville vi rett og slett ikke hatt penger nok til å betale for det - selv om det var vår aller høyeste prioritet. Nordmenns produktivitet er rett og slett ikke stor nok. Og vi kunne være ganske sikker på at det ikke kom penger fra andre land for å hjelpe oss. Grunnen til at vi klarer å betale 3-5 millioner kroner i året for behandlingen av enkelte pasienter, er at det heldigvis er relativt få som trenger det.

I virkelighetens verden er det derfor en grense for hvor store kostnader det offentlige kan dekke, ikke minst når det er mange mennesker det gjelder. Derfor er det lite hjelp i å påstå at hele debatten er "etisk forkastelig", slik Siv Jensen gjør i VG. Men vi kan prise oss lykkelige over at vi lever i Norge, hvor det offentlige altså i dag godtar utgifter på 3-5 millioner kroner i året per person, og ikke i andre land hvor det mer er snakk om tiere eller hundrelapper.

3 comments:

 1. Anonymous7:18 PM

  De fleste av oss ville jo få et lengre og bedre liv med fulltids personlig trener, og kostholdsekspert. Det er jo urettferdig at vi må havne i sykeseng for staten betaler for å gi oss et bedre og lengre liv. Det er jo bevist at godt kosthold og nok trim forlenger livet.

  Neste kampsak fra FRP må jo bli at staten skal dekke alle helserelaterte utgifter for all med norsk pass... Eller var dette igjen et FRP utspill for å sanke stemmer fra de som ikke evner å tenke lengre enn sin egen nesetipp.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:30 PM

  Privat helseforsikring eller offentlig tvunget helseforsikring med begrenset utbetaling?

  Det norske folk har er påtvunget en helseforsikring som har fått med liten skrift "er begrenset til Kr. 425.000 uansett hvor mye du har betalt inn"

  Skal en slik tilføyning komme til i ettertid så bør enhver fritt kunne flytte det innbetalte beløp over på en privat helseforsikring, - og stå fritt til å velge helseløsninger.

  Det ser ut til at politikere og offentlig forvaltning helt har glemt at man er satt til å forvalte de innbetalte midler til forsikringstakerens beste. Klarer man ikke det må den som har betalt for tjenesten stå fritt til å velge noe annet.

  Hva om beløpets utbetaling var Kr 10.000,- i engangsbeløp en gang i livet, ville flere ha forstått problemetstillingen da?

  ReplyDelete
 3. Til Anonymous 9:30 PM: Hvis jeg har forstått tallet riktig, snakker man om en grense på 425.000 kroner pr år spart. Så det kan være mye mer enn 425.000 kroner til sammen. For eksempel: hvis man regner med at et inngrep kan gi en person 20 år lenger å leve, kan man forsvare en utgift på 8.500.000 kroner.

  Uansett: "Avtalen" har nok aldri vært at man skal få ubegrenset behandling, bare at man skal få behandling som er i verdensklasse.

  Jeg skulle forresten like å se den tilbyder av privat helseforsikring som garanterer at du skal få all den behandling du ønsker, uansett utgift - for eksempel de nye kreftbehandlingene som spesialdesignes for hver enkelt pasient...

  ReplyDelete