Sunday, June 20, 2010

Modig fra kirkevergen i Sandnes

I Hana Menighet trenger man ny organist. Men ikke en hvilken som helst organist, må vite. Man vil nemlig ikke ha en homofil organist. Nåja, det er jo ikke alle homofile organister som utestenges. Ut fra stillingsannonsen ser det ut til at man synes det er noenlunde greit hvis bare den homofile er singel med et utsvevende, promiskuøst seksualliv. Det man er opptatt av i stillingsannonsen er nemlig søkerens samlivsform. Altså er det hvis man er homofil og gift, partner eller samboer - altså lever i et forpliktende samliv med en man elsker - vil man få problemer.

Dette har vakt reaksjoner (se Sandnesposten), og kirkeverge Per Øyvind Skrede prøvde å forsvare sin arbeidsgivers vedtak etter beste evne. Men det har åpenbart vært i strid med egen samvittighet, for sist fredag innleverte han sin oppsigelse etter mer enn 14 år i stillingen.

Det er en tøff og modig avgjørelse. Samtidig viser det kirkens problem veldig tydelig. Så lenge det er snakk om hypotetiske personer tidlig i en ansettelsesprosess forstår ikke kirken hvilke ressurser den støter fra seg ved å sortere søkerne på rare grunnlag. Men når ressurspersoner i lokalmiljøene slutter i protest, blir konsekvensene med ett synligere.

2 comments:

  1. Jeg kommer fra Sirdal, ikke langt unna Sandnes, og for noen år tilbake var jeg midt i en noe lignende sak. Der var ikke problemet at jeg var homofil, men at jeg var heterofil samboer.

    Enjoy!

    http://blog.tjomlid.com/?p=783

    ReplyDelete
  2. En interessant sak! Og en svært pinlig forestilling fra menighetsrådet den gang. Hvis de mener at samboerskap er så syndig og at samboere derfor ikke kan være forbilder for ungdommen, får de ta konsekvensen av det og ikke finne løsninger som bare er formaliteter...

    ReplyDelete