Wednesday, December 02, 2009

Hvordan holde kontakten med Taiwan?

VG (og Dagbladet) skriver at Arbeiderpartiets Marit Nybakk reagerer på at flere stortingspolitikere har fått påspandert turer til Taiwan for uoffisielle besøk.

Jeg synes dette er en vanskelig sak. På den ene siden er det opplagte prinsipielle problemer med å la utenlandske myndigheter sponse turer i sin helhet. (Men jeg er usikker på om norske komiteer på besøk i utlandet alltid får hele regningen for besøket, eller om vertskapet av og til tar seg av noe av regningen.)

På den annen side har kinesiske myndigheter systematisk presset land rundt hele verden til å unnlate å anerkjenne Taiwan, og dermed gjort offisielle besøk helt umulige. Da må man finne andre måter å ha politisk kontakt på, med et land som tross alt i praksis opererer selvstendig og er en viktig handelspartner.

Det ville vært spennende å høre hvordan Marit Nybakk ser for seg at norske parlamentarikere skal holde kontakten med Taiwan - foreslår hun for eksempel at Stortinget skal dekke offisielle komitereiser til landet? Da vil nok protestene fra Kina bli enda mer høylydte enn de allerede er.

Kanskje er disse turene det beste man kan få til uten å støte Kinas myndigheter for mye?

theater

149_4948

(PS: Alle mine turer til Taiwan har jeg betalt av egen lomme, bortsett fra en tur som min arbeidsgiver betalte... :-)

7 comments:

  1. Lyder Person4:25 PM

    Hei !

    Det man vil frem til her er at dette er rene smøreturer. Aktiv lobbyvirksomhet betalt av Taiwan. Dette vet politikerene veldig godt, og burde sagt nei til slike turer. Man bør gå tjenestevei, særlig når man personlig ikke anerkjenner den situasjonen som er mellom Kina og Taiwan. Jeg er helt sikker på at de fleste partilederne ville vendt tommelen ned for en slik tur hvis de hadde fått tenkt seg om.

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:27 PM

    Har de betalt skatt av den reisen? Eller opgitt den til beskatning som vi andre ma

    ReplyDelete
  3. Jeg tror nok ikke slike reiser utløser skatt når de anses som en del av jobben - selv om ikke arbeidsgiver betaler for dem. Disse turene har - etter det jeg har forstått - helt klart hatt karakter av arbeidsreiser ved at de har bestått av politiske møter etc.

    "Lyder Person": jeg skjønner ikke helt hva du mener med formuleringen "personlig ikke anerkjenner den situasjonen som er mellom Kina og Taiwan". Man anerkjenner vel at det er en situasjon der som man gjerne vil vite mer om.

    Man kan velge å se dette på verste måte, som "rene smøreturer", eller man kan se på det som en litt smidig måte å opprettholde kontakten uten å provosere Kina mer enn nødvendig.

    ReplyDelete
  4. Anonymous7:49 PM

    Norge har vel ingen politisk eller handelsavtale med Taiwan.Hva hadde
    disse politikerne i Taiwan og gjøre ?
    En av mange frynsegoder andre bare kan
    drømme om.


    JILL

    ReplyDelete
  5. JILL: Norge har en god del økonomisk samkvem med Taiwan, selv om vi formelt sett ikke har noen politiske avtaler med dem (siden vi ikke anser Taiwan for å være et land).

    Jeg klarer ikke å bli opphisset over at politikerne våre reiser rundt i verden og snakker med andre politikere - det er tross alt disse vi har valgt for å ta seg av utenrikspolitikken vår, blant annet.

    ReplyDelete
  6. Anonymous2:53 PM

    Handel mellom Norge og Taiwan i 2008 var paa ca.536M USD. Men Norge har ikke handelskontor i Taipei. Taiwan er en viktig oekonomisk partner, saa litt hjelp fra politikere kan vel bare vaere bra. Fri presse er det der ogsaa. Saa man kan faa et nyansert syn paa Kina-Taiwan forholdet.

    ReplyDelete
  7. Fint - det tallet kjente jeg ikke til. Det er jo penger det også.

    Tidligere hadde Norge kontor i Taipei, men nå er det overlatt til ambassaden i Singapore, hvis jeg har forstått det rett. Men Taiwan har kontor i Norge, så det er da noe.

    ReplyDelete