Wednesday, March 03, 2010

Æren i å være prøvehopper

VG skriver i dag en stor sak om at noen har prøvehoppet Holmenkollen før åpningshoppet i kveld, og Espen Bredesen mener at "Nå kan de bare drite i rennet".

Dette er en symbolsak. Og med alle symboler kan man til en viss grad velge hvilken mening man skal tillegge dem. Her har man først valgt å legge voldsom symbolverdi i det å få lov til å ta det offisielle førstehoppet i Kollen, og så velger man nå å legge masse symbolverdi i det å gjøre det første prøvehoppet.

Bjørn Einar Romøren har nok egentlig ikke noe ønske om å bli husket som "den første prøvehopperen i Holmenkollen" - han har større bragder han heller bør huskes for. Kan man ikke bare gi blaffen i disse prøvehoppene, og legge symbolverdien inn i det å gjøre det offisielle åpningshoppet?

Ved at Espen Bredesen rykker ut som han gjør, bidrar han nettopp til det han selv mener han er imot, nemlig å frata Anette Sagen den æren hun på demokratisk vis er tildelt.

(For øvrig må jeg innrømme at jeg gir blaffen i hvem som hopper først. I hopp handler det om å hoppe lengst og med en viss stil.)

38 comments:

 1. Anonymous10:36 AM

  synes hele hopp norge kan dra til helvete.

  ReplyDelete
 2. Øyvind S10:37 AM

  Det er liksom litt av poenget med å være først borte, om man må se bort fra de som egentlig var først da.

  Dette er kvalmende gubbevelde på sitt mest ufyselige. Kvinnelige hoppere SKAL trykkes ned til de gir seg...

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:38 AM

  Dette er idiotisk. Om de hadde trengt prøvehoppere kunne de vel bare send ut noen ukjente.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:42 AM

  Hele saken med hvem som skal hoppe først er en ren PR-jippo. Det er åpenbart at det skulle prøvehoppere utfor før det første "offisielle" hoppet, og dermed ligger det i sakens natur at det er den første prøvehopperen som er den første som hopper i bakken. Lik det eller ikke, men den som er først utfor ER den første som hopper i bakken, offisielt eller uoffisielt.

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:44 AM

  Er det ikke slik i barneflokk også, alle vil være først. Nå er alle sure og ikke vil mere.
  Fan til surr. Samme f...hvem som hopper først.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:44 AM

  Hadde det vært ukjente prøvehoppere hadde det jo ikke spilt noen rolle. For alle vet jo at det er prøvehoppere som er først ned alle bakker.
  Men sist jeg sjekket var ikke Bjørn Einar Romøren prøvehopper, han er fortsatt på landslaget. Og landslagshoppere HAR prøvehoppere i nye bakker, de ER ikke prøvehoppere.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:50 AM

  Det blir ikke mindre første hoppet av å sette "prøve" foran når man skriver om det eller kalle det uoffisielt. Hva i h....... er et "uoffisielt" hopp? Det er det dummeste jeg har hørt. Det første hoppet er det første hoppet. Uansett hva man kaller det for å rettferdiggjøre det. Og at det ble Romøren og ikke en ukjent prøvehopper var heller ikke tilfeldig. Tydeligvis et råttent miljø dette.

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:50 AM

  synes hele norske idrett kan dra til helvete. i norge derier det seg ikke lenger om sport. men høge lønninger og makt, det er jo snart ikke utøvere igjen. di fleste norske toppidretsfolk er jo trenere med million lønn eller sjefer i en eller annen fuckt organisasjon med million lønn. så jeg tror jeg trygt kan si fra en stor prosent av norske folk. dra til helvete med dere og hopp ut av landet

  ReplyDelete
 9. Knut B10:51 AM

  Poenget er jo at man har gått ut og gjort det til en stor offentlig greie, det å være først ute. Når man da gjør som dette driter man seg loddrett ut og trøkker jentehopperne enda lenger ned. Romøren var først og dett var dett!

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:55 AM

  Dårlig gjort mot Sagen å de kunne brukt noen helt ukjente ! Men sånn er det i de denne mafiasryrte idretten på samme måte som med skøyterne !

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:55 AM

  Litt pussig at du som er så opptatt av homofiles rettigheter, likebehandling og rettferdighet, ikke ser den symbolske betyding dette har for kvinners likebehandling og rettigheter...

  ReplyDelete
 12. Anonymous11:07 AM

  Vi mener muslimer er kvinneundertrykkende.Vi er ikke kommet så veldig langt i dette landet heller. i allefall i enkelte miljøer. At det skulle til prøvehoppere før Anette Sagen måtte diskuteres på forhånd. Dette er en stor skam

  ReplyDelete
 13. Anonymous11:10 AM

  romøren kommer bare til å bli husket som førstehopper, så lenge sportsnorge kaller ham det. Ellers vil nå jeg og jeg håper flere med meg huske ham som "ham som stjal førstehoppet til Sagen"
  Tenk så gøy det hadde vært om hopp publikum kunne vise sin avsky til dette tyveriet, ved å være helt stille når romøren hopper i neste renn.
  HEI SAGEN HEIA HEIA
  Rune

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:10 AM

  Det skal ikke mye fantasi til for å forutse reaksjonen til Romøren DERSOM han skulle vært den første hopper i Kollen og Anette Sagen hadde hoppet FØR han .......????

  Gubbene i KollenHopp er arrogante og gjør som de vil - uansett. Grunnleggende innsikt i protokoll og kotyme er høyst fraværende. Gaustads uttalelser i VG sier det meste om det sosiale intelligensnivået til gubbene.

  ReplyDelete
 15. Anonymous11:14 AM

  Reis hjem Anette IKKE, delta på dette arangementet! Mafiaen bør få klareseg uten deg, du er faktisk for god til å skulel finne deg i dette!!

  Romøren du er en dritt!!

  ReplyDelete
 16. Jeg rekker ikke å kommentere alle svarene, ihvertfall ikke akkurat nå. Men en av kommentatorene skriver "Litt pussig at du som er så opptatt av homofiles rettigheter, likebehandling og rettferdighet, ikke ser den symbolske betyding dette har for kvinners likebehandling og rettigheter..."

  Jeg forstår ikke helt hva jeg ikke ser. Det er jo nettopp det jeg sier - at dette handler om symboler. Når først noen har vært så barnslige å hoppe før Sagen, får man bare heve seg over det og legge symbolverdien i det å hoppe det offisielle åpningshoppet isteden.

  Det at Sagen foretar det offisielle åpningshoppet under høytidlige omstendigheter er et signal om at man ønsker mer like rettigheter, også i hoppingen. Å avlyse arrangementet vil være å ødelegge dette signalet mer enn det Romørens hopp har gjort.

  ReplyDelete
 17. Anonymous11:28 AM

  hvis en kjent hopper som romøren kunne velges, hvorfor ble ikke da skagen selv sendt ut som første "prøve"-hopper? idiotiske argumenter som at selve "åpningshoppet" skulle være hennes "jomfrutur" holder bare ikke.

  ReplyDelete
 18. Personlig ville jeg synes det var innmari moro om hun falt ...

  ReplyDelete
 19. Hør på det Espen Bredesen sier. Når han hoppet først i Granåsen, var han først. Ikke etter en prøvehopper. Og argumentet til Gaustad holder heller ikke vann - om det behøvdes prøvehopp så risikerer man ikke utfor en av Norges beste hoppere

  ReplyDelete
 20. Anonymous11:41 AM

  Sagen bør hoppe, men noe førstehopp blir det ikke . Håper alle som er i kollen enten buer eller holder kjeft når Romøren blir presentert og hopper .

  ReplyDelete
 21. Anonymous11:45 AM

  I fare for å skjære alle over en kam, skal jeg ikke påstå at alle hoppere er dumme illojale naut, men her har vi både støtteapparat og flere hoppere, som SKJØNTE hva de gjorde, UTEN Å FORSTÅ hvor stor effekt det hadde på allmenheten.
  DRITTSEKKER BLINDET AV EGOISME er konlusjonen min over hopperne.
  DRITTSEKKER BLINDET AV ANTIKVARISKE VERDIER er konklusjonen min over støtteapparatet som visste om testhoppingen.

  ROMØREN viste seg å være den KLYSA man lenge har hatt mistanke om.

  ReplyDelete
 22. Anonymous11:46 AM

  VI BURDE NEKTE TESTHOPPERNE Å HOPPE IDAG ! ! !

  samme faan hvem det er...

  ReplyDelete
 23. Anonymous11:56 AM

  Gå på bommen Anette....vi fingeren og gå av igjen og ta heisen ned... Dette har pampene og mannsjåvinistene i norsk hoppsport fortjent!!!

  ReplyDelete
 24. Anonymous12:09 PM

  Som landslagsutøver må det jo være usedvanlig pinlig å bare være en ussel prøvehopper...

  Siri

  ReplyDelete
 25. Anonymous12:17 PM

  Dette er på en måte en litt vanskelige nyhetssak. På en side er "kuppet" en nyhetssak som sier noe om hvordan våre kvinnelige hoppere blir behandlet, på den annen side er det nettopp det at det skrives om som gjør at folk flest vet at Anette Sagen ikke hopper først. Syns uansett Romøren burde holdt seg for god til å være en del av dette.

  ReplyDelete
 26. Håper publikum buuuuer når romøren setter utfor i en hoppbakke.Ikke bare i kollen,men verden over da denne saken nå er godt kjent i den store verden.Styreleder gaustad burde ikke slippe billig unna her.Hen ville jo hele tiden ha rommøren først ut,men tapte valget.Da tok han seg bare til rette og fikk det som han ville.

  ReplyDelete
 27. Anonymous2:49 PM

  hørte rykter om at en snekker datt utfor hoppkanten for et par uker siden. det var virkelig anonymt hopp, du. hilsen arne-arbeidstilsyn

  ReplyDelete
 28. Anonymous2:58 PM

  Synes virkelig Roar Gaustad bør ta hatten sin å gå fra Kollenhopp. Det han har vært med på er skammelig for norsk hoppsport.

  ReplyDelete
 29. Anonymous3:19 PM

  Herrew gud, her er det mange idioter. Greie på hopping har dere ikke, brødhuer

  ReplyDelete
 30. Anonymous4:36 PM

  Det blir litt som jomfrua som hadde sex med en mere erfaren mann før hun hadde det første "ekte" ligget med kjæresten. helt patetisk av romøren.

  ReplyDelete
 31. Mange av sammenlikningene med jomfruer etc blir litt patetiske, synes jeg.

  Jeg tipper det var en stor opplevelse for de som var de første som opptrådte i den nye operaen også, selv om det helt sikkert var (proffe) folk som hadde sunget på scena på forhånd for å teste akkustikken og sånt. Det er noe annet når det er publikum til stede og det er "offisielt".

  ReplyDelete
 32. Anbefaler alle å boikotte bedriftene som sponser hopplandslaget inntil denne foreldede antikviteten som kaller seg "Roar Gaustad" tar sin hatt og går i skam og denne middelalderske holdningen i Norsk sport blir fjernet!

  Denne handlingen er det absolutt laveste av det lave man har sett i idrettsverden i Norge. Det er fryktelig viktig at vi i samfunnet benytter oss av de virkemidler vi har. Vi kan for eksempel sørge for at de får problemer med å fornye/finne nye sponsorer om det blir kjent at alle blir boikottet så lenge rasshølet Roar Gaustad er i førersetet.

  Har notert ned de største sponsorene jeg kunne finne på nett, det er sikkert flere av de, men her er de jeg kunne lokalisere:



  VG
  (plenty alternativer)

  Konica Minolta
  (kamera/optikk produsent, alternativer; Nikon, Olympus, Fuji etc etc)

  Osram
  (Lyspærer o.l. alternativer: philips, radium etc etc, spør i butikken etter alternativer til Osram)

  Swix
  (vinteridrettsutstyr, klær og tilbehørsutstyr, massevis av alternative leverandører som IKKE betaler for gamle gubbers maktmisbruk)

  Casco
  (produsent av skisportsutstyr, massevis av alternative leverandører innen dette feltet som IKKE samarbeider med maktsyke, snever- og trangsynte middelaldrende gubber)



  Dette er HOPPlandslagenes sponsorer. Men husk, det er absolutt ingenting i veien for å legge litt press på det øvrige skilandslagets sponsorer også, da de også er en del av hovedforbundet til denne middelalderske gutteklubben. Her er en ukomplett liste over andre sponsorer i skiforbundet som med fordel kan boikottes inntil Roar Gaustad har fått sparken i skam og Romøren gitt en ofisiell unnskyldning til Anette Sagen:

  DnB NOR
  Nemi Forsikring
  Telenor
  Statoil
  NorEngros
  SAS
  Superba Krill
  Leca
  Maxbo
  Weber
  Adecco
  Findus
  Spar
  Aleris
  First Securities
  Phenix
  Acer

  BOIKOTT ALLE DISSE!

  ReplyDelete
 33. Anonymous8:04 PM

  Bjørn, din blogg bærer preg av din siste kommentar i parantes. Det er riktig at symboler får den verdien de tildeles. Det er riktig at støyen rundt dette forsterker bevisstheten rundt at Annette ikke var først. Men det gjør det også tydlig at denne handlingen ikke var en tilfeldighet, og det gjør det synlig hvor sterke fordommer som styrer enkelte mennesker også i 2010. At du blogger med den blassheten du gjør, får meg til å tenke at du heller burde legge din "blogg" i leserkommentarene på vg.no eller db.no.

  ReplyDelete
 34. Jaja, du siste "Anonymous" - det er jo artig at blassheten fører til såpass mange kommentarer. :-)

  Men det er jo hyggelig at du tilsynelatende er enig i hovedpoenget mitt - at utspill som de Bredesen kom med ikke bidrar til å bedre situasjonen.

  ReplyDelete
 35. Anonymous1:07 AM

  Anette burde fått lov å ta det første prøvehoppet.. men jeg tenker de gamle gubber var redde for at hun skulle skade seg, kanskje??

  Hoppsporten ligger langt etter alle andre idretter når det gjelder dette.. Anette er vel den eneste voksne person i dette dramaet, hun tar det med knusende ro. All ære til henne.

  ReplyDelete
 36. Anonymous10:04 AM

  Likte måten NRK løste saken. De bare nevnte at romøren kan bli utestengt fra noen hopprenn, men de forklarte aldri hvorfor.
  Er helt klart at hoppet til Sagen ikke betyr like mye nå, Romøren gjorde jo dette helt klart for å være den første.

  ReplyDelete
 37. NRK brukte ti minutter av Dagsrevyen på denne saken, så de har ikke akkurat vært med på å dysse den ned...

  ReplyDelete
 38. Anonymous8:27 AM

  "- Det har vært planlagt hele tiden. Å sende Anette utfor uten å ha testet bakken først, ville være direkte uforsvarlig. Vi planla hele tiden å testhoppe." Men å sende Romøren er ikke så farlig? Er mye lurere å sende en på landslaget ned en utesta bakke!

  ReplyDelete