Nå som vi igjen skal inn i "sommertid", passer det å gjengi innholdet i et blogginnlegg jeg hadde i min engelske blogg for noen år siden (oversatt og justert til glede for eventuelle norske lesere):
Igjen er det tida for å gå rundene rundt i leiligheta - og stille klokka på DVD-spilleren, VHS-spilleren, iPoden, armbåndsuret, vekkerklokka, mobiltelefonen, stereoanlegget, lesebrettet, kameraet og stekeovnen, og passe på at begge PCene stiller seg til "sommertid" på egen hånd. Poenget med øvelsen er å lure folk til å stå opp klokka fem om morgenen om sommeren ved å kalle det "klokka seks", slik at de legger seg klokka 10 om kvelden (ved å kalle det "klokka elleve"), og dermed redusere forbruket av elektrisitet.
Det er en stor, hårete idé (selv om den smaker sentralplanlegging), og det ville vært interessant å se et regnestykke på hvor mye penger vi sparer på det (tatt i betrakning alt arbeidet og alle problemene det skaper - for eksempel for kollektivtransporten).
Kan idéen om "sommertid" (eller "Daylight Saving Time" som de kaller det på engelsk) brukes på andre områder? Når det går mot vinter pleier vi jo i Norge å få deprimerende lave temperaturer. Folk holder seg innendørs fordi de ser ti minusgrader på termometeret. Jeg foreslår at vi begynner med en "depresjonssparetemperatur" om vinteren. La oss stille alle termometere opp med fem grader! Istedenfor å kalle det minus ti grader, vil det nå hete "minus fem grader (DST)". Det vil naturligvis ikke påvirke den reelle temperaturen (akkurat som "sommertid" ikke påvirker den reelle mengden sollys som treffer Norge), men det kan godt tenkes at vi blir lurt til å tro at det ikke er riktig så kaldt som det føles, og derfor vil tilbringe enda mer tid utendørs.
Samtidig foreslår jeg innføringen av "diettsparevekt". 31. oktober stiller vi alle vekter ned med fem kilo. Det gir oss litt å gå på under julestria. 1. februar stiller vi vektene tilbake, noe som gir oss nødvendig motivasjon i tide for badesesongen. (Jeg gleder meg allerede til å se annonsene i avisa: "Vi fikk en velskapt sønn. Han ble født klokka 6:44 (DST), var -1,43 kg (DSV) og var 83 cm (SSL)."
Eller etter nærmere vurdering: kanskje vi ikke skal stille vekta tilbake 1. februar likevel?
Saturday, March 27, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment