Sunday, April 19, 2009

Monsen-slakt i Aftenposten

Nina Karin Monsens seneste bok "Kampen om ekteskapet og barnet" anmeldes i Aftenposten i dag.

Her er noen sitater fra anmeldelsen:
- "Nina Karin Monsen leser den nye familieloven slik Dan Brown leser Bibelen."
- "Boken er krydret med filosofiske begreper fra blant annet Marx, Wittgenstein og Ortega y Gasset, men mangler grunnleggende argumentasjon. Monsen virker ute av stand til å se at en sak kan ha to sider, og at en påstand ikke nødvendigvis er sann, gyldig og "naturlig" bare fordi den sies av Monsen."
- "Monsens uomtvistelige bidrag til offentligheten ligger i hennes vilje til å fornærme sine motstandere. Sammen med Otto Jespersen og Georg Apenes driver hun det langt i klassen sitatvennlige injurier."

Aftenposten peker, som så mange andre, på det paradoksale ved at Monsen ikler seg offerrollen og mener at hennes synspunkter usynliggjøres i samfunnet, når hun samtidig har fått statsstipend, får Fritt Ord-pris og (noe Aftenposten ikke nevner) har vært fast spaltist i Aftenposten i en årrekke.

Jeg har reservert boka på mitt lokale bibliotek, og det skal bli interessant å lese den. Kanskje kommer det sitater derfra på bloggen min etter hvert.

(I fjor skrev Monsen til meg: "Jeg skal skrive bok også om tema lov og virkelighet, og kommer sikkert til å få bruk for denne offentlige debatten mellom oss for å illustrere at en akademiker, til og med en realist, ikke kan tenke abstrakt." Jeg vet ikke om dette er den boka, i så fall skal det bli spennende å se om jeg finner spor av debatten vår i boka...)

(Nå har min yndlingsbiskop Tor B. Jørgensen kommentert NKMs nye bok i artikkelen "Uten gjenkjennelse" i Dagbladet. Han siterer fra boka, for eksempel følgende kraftsalve: "Homofile kan, som psykisk utviklingshemmede, ha krav på trygd som medfødt ufør".)

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ved å gi Monsen denne prisen og bruke adjektivet «gjennomreflektert» - ikke «utrettelig» eller «engasjert» - anerkjenner Fritt Ord hennes tankearbeid.Det gjør ikke matematikeren Bjørn Smestad, som i sin blogg i fjor omtalte Monsen om «filosof», i anførselstegn. Den lange utvekslingen som fulgte, er det mest heroiske forsøket jeg har sett på å føre en samtale med Monsen.Dette skriver idéhistoriker Mie Hidle i Stavanger Aftenblad i dag.

    Gratulerer!

    ReplyDelete