Thursday, April 30, 2009

Empatimangel fra Nabintu Herland

Hanne Nabintu Herland er blitt flink til å sette saker på spissen - dessverre oftest opp ned. Jeg husker henne fra ambulansesaken i Oslo, hvor hun beskyldte Kohinoor Nordberg for "ufyselig og frådende rasisme". Man skal være sterkt rammet av empatimangel for å kritisere reaksjonen til en person som opplever at kjæresten blir slått ned, ligger hjerneskadd på bakken og deretter ikke blir tatt med av sykebilen.

Empatimangelen viser seg igjen nå, når Arnfinn Nordbøs bok om sine opplevelser i bedehusmiljøer, karakteriseres av henne som "en av norgeshistoriens mest skruppelløse svertekampanjer".

Hun skriver videre at "en overveldende majoritet av befolkningen er og blir heterofile, og vil aldri kunne vise annet enn overfladisk sympati for en livsførsel man oppfatter som langt fra egen orientering. Dette bør homofile snart forstå."

Dette tyder på at hun også undervurderer andres evne til innlevelse. Det vil sikkert overraske Nabintu Herland sterkt, men min familie og mine venner har faktisk sterk og ektefølt "sympati" (hvis man vil velge det ordet - kanskje "glede" er et bedre ord) for min "livsførsel" (altså at jeg lever sammen med den jeg elsker).

Jeg skal forresten lese Arnfinn Nordbøs bok denne helga - jeg skal bare lese ferdig Nina Karin Monsens siste bok først. Jeg kan nok love at jeg skal blogge om begge to.

5 comments:

 1. Anonymous11:54 PM

  Det er vel ikke noe nytt at homofile stempler vanlige folk på det groveste, dette er ikke noe unntak. Det gjeler å tråkke hardt nok på meningsmotstandere tydeligvis. Kanskje prøve å skremme dem fra å ytre seg.

  ReplyDelete
 2. Hei, Anonymous.

  Vil bare påpeke at Nabintu Herland ikke er homofil (etter det jeg vet). Likevel stempler hun altså vanlige folk (Arnfinn Nordbø) på det groveste.

  Slike som henne har i århundrer skremt homofile fra å ytre seg. De klarer det i mindre og mindre grad, heldigvis.

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:50 PM

  Det var ikke Herland jeg siktet til, men til deg, Bjørn. Du stempler henne på det groveste og det synes jeg aldeles ikke du har grunn til.

  ReplyDelete
 4. Stempler henne på det groveste? Ved å si at hun er "sterkt rammet av empatimangel"?

  Jeg synes jeg begrunner denne antakelsen min ganske godt ved å vise til hva hun har uttalt om Nordberg og om Nordbø.

  Og som sagt er det vel så vanlig at motstandere av rettigheter for homofile skremmer homofile fra å ytre seg.

  ReplyDelete
 5. Kjære kjære Anonymos
  Jeg er en temmelig hetero 47-åring. Jeg sjokkeres av dine og Herlands mørke utfall. Det fremstår for meg som ufattelig blindt (eller sint?). Homser møter jeg stadig, men tråkkinga du skriver om har jeg aldri opplevd. Hva er det du har slengt ut av deg for å pådra deg slike erfaringer? Jeg har dyp respekt for naboen min enten han/ hun er homofil eller ikke. Det er kanskje nøkkelen: RESPEKT.

  ReplyDelete