Friday, February 13, 2009

Kristiania?

Det ligger an til at Oslo sentrum døpes om til Kristiania, ifølge Aftenposten. Kulturkomiteen i bystyret har gjort vedtaket, som nå bare må sandpåstrøs av bystyret. Det er Venstre som står bak forslaget.

La meg si med en gang: dette er langt mindre viktig enn temperaturen i debatten (blant annet i Aften i dag) skulle tilsi. For det første er det langt viktigere ting som bør gjøres med sentrum av Oslo enn å skifte navn på det. For det andre vil naturligvis dagligtalens navn på sentrum fortsatt være sentrum. I det hele tatt har jeg litt vanskelig for å se i hvilke sammenhenger det kan være viktig hva bystyret kaller Oslo sentrum. John Olav Egeland skriver i Dagbladet: "Poenget er at byen uten tvil heter Oslo og navnet Oslo sentrum er en nøyaktig beskrivelse som alle kjenner og forstår."

På den annen side er det litt gøy å være historiebevisste, og kanskje en slik navnsetting av sentrum kan vekke gjøre noen mer oppmerksomme på at Oslo for et par hundre år siden dekket et langt mindre geografisk område enn det gjør i dag.

En fillesak er det uansett. Det hadde vært morsomt om de andre partiene kunne slutte opp om Venstres politikk for de narkomane og for de prostituerte i like stor grad som de støtter opp om dette navneforslaget - det ville vært langt viktigere for de som faktisk bor og ferdes i sentrum.

No comments:

Post a Comment