Friday, February 06, 2009

Kun 0,1 % av karakterene var feil (?)

VG skriver om statistikken over klager på avgangskarakterer i grunnskolen. Den viser at kun 321 karakterer - av ialt 171.500 karakterer - ble klaget på i Oslo og Akershus i 2008. Det kan tolkes som at elevene valgte å godta karakterene i over 171.000 av tilfellene. Statistikken viste videre at elevene fikk medhold i et knapt flertall (55 %) av klagene (på landsbasis).

Elevorganisasjonens Håvard Vederhus "mener tallene også viser hvor tilfeldig standpunktkarakterene blir satt". Nei, det viser de ikke. Tallene viser at når elevene først klager, så har de ofte grunn til det. Tallene viser at karakterene blir satt "tilfeldig" i 0,1 % av sakene. Men tallene sier ingenting om de 171.000 karakterene hvor elevene ikke klager.

Vi må jo gå ut fra at elevene klager mer på tvilsomme karakterer enn på helt greie karakterer, så det vil være galskap å tro at de karakterene elevene klager på er representative for alle karakterene. 0,1 % virker på meg som en rimelig feilmargin - og tallene viser at klageordningen fungerer. Det er betryggende. (Imidlertid sier ikke artikkelen noe om hvorvidt elevene faktisk ender opp med bedre karakter enn de hadde i utgangspunktet - for det blir opp til den enkelte skole å vurdere på nytt...)

No comments:

Post a Comment