Saturday, February 28, 2009

Om karakterer og museum - og mye annet...

Det har vært en lang dag på Oslo Venstres årsmøte. 243 endringsforslag til stortingsvalgprogrammet, 7 dissenser, 4 politiske uttalelser med ialt 36 endringsforslag samt valg til landsmøtedelegasjonen ble gjort unna.

I det store og det hele er jeg godt fornøyd med årsmøtet. Av saker jeg er fornøyd med kan nevnes at Oslo Venstre gikk mot å programfeste karakterer i barneskolen (noe jeg mener ville vært en avsporing i forsøkene på å gi elevene skikkelige, nyanserte tilbakemeldinger) og at Oslo Venstre gikk inn for norsk EU-medlemsskap (ikke overraskende).

Det skuffet meg at Oslo Venstre vedtok (mot én stemme - gjett hvem) en uttalelse som tar til orde for at Nasjonalgalleriets kunst skal beholdes i Nasjonalgalleriet, hvor jeg tror det vil bli vanskelig å få nok plass til å vise bredden i samlingene på en god måte. Mange av perlene i Nasjonalmuseets samlinger er nettopp malerier, ikke minst Munchsamlingen, verk av internasjonale mestere (Picasso, van Gogh, Monet...) og naturligvis noe av det mest sentrale av norsk malerkunst fra 1800-tallet (Sohlberg, Tiedemann og Gude, Dahl...) De fortjener nye, flotte lokaler på Vestbanetomta. (Jeg er jo også en av de få som hadde sans for Sune Nordgrens kontrastering av moderne og mindre moderne kunst.)

Av andre forslag satte jeg pris på at forslaget om å satse på atomkraft ble parkert, at årsmøtet gikk mot en halvering av PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) og at et forsøk på å fjerne formueskatten i neste stortingsperiode ble nedstemt. Oslo Unge Venstre hadde foreslått en utvidelse av fri abort til uke 16, men dette ble nedstemt, og det ble også et forsøk på å fjerne AFP. I tillegg ble det vedtatt en presisering av at samordning av sivil og militær innsats må skje med sivil ledelse, med klar rolleavgrensning. Dette er viktig.

Derimot er det kuriøst at Venstres programforslag er så opptatt av å opprettholde et skarpt skille mellom "universiteter og vitenskapelige høyskoler" på den ene side og andre høyskoler på den annen side - tross alt er flere av dagens høyskoler på vei til å bli (eller har alt blitt) universiteter, så skillet blir mer og mer fuzzy. Enda mer kuriøst er det at Venstres programforslag har formuleringer om en deling av allmennlærerutdanningen - et forslag som jo vil bli vedtatt i Stortinget i vårsesjonen, før denne programperioden trer i kraft.

Det er viktig å presisere at dette var siste ledd (for Oslo Venstre sin del) i en lang programprosess som har ført til et veldig godt programforslag til landsmøtet. At det fortsatt er noe jobb igjen for landsmøtet for å gjøre programmet helt utmerket, det er helt greit...

No comments:

Post a Comment