Saturday, March 21, 2009

Groruddalen - en getto?

Per Sandberg, Frps nestleder, har uttalt at Søndre Nordstrand og Groruddalen i Oslo, samt Fjell i Drammen, er eksempler på bydeler i Norge som opplever en gettoisering (ifølge VG).

FrP pleier jo å bruke omtrentligheter i slike sammenhenger, og det blir naturligvis vanskelig for dem når aviser er oppegående nok til å spørre Frps egne lokalpolitikere om beskrivelsen stemmer.

Nestleder i bydelsutvalget i Stovner bydel, Frps Lorang H. Jensen, sier til Akers Avis at Groruddalen slett ikke er noen getto.

Samtidig prøver han å avdramatisere ordet getto: "For meg betyr ordet getto at det er en oppsamling med mennesker med samme bakgrunn i ett bestemt område." Vel, denne definisjonen skulle tilsi at Groruddalen (som alle andre områder i Norge) var en getto helt fram til 50- og 60-tallet, mens det er blitt mindre og mindre getto etter det. Imidlertid er ordboksdefinisjonen langt mindre ufarlig enn dette: "bydel der en særskilt befolkningsgruppe lever, mer el. mindre isolert, ofte i fattige kår, slumområde" (Bokmålsordboka.)

Groruddalen er ingen getto. Etter Frps definisjon er Groruddalen mindre gettoaktig enn de fleste andre steder i Norge. Det samme gjelder etter ordboksdefinisjonen - Groruddalen er blant de mest mangfoldige områder i Norge, med langt flere befolkningsgrupper enn andre steder. Frp er altså på viddene. Som vanlig.

No comments:

Post a Comment