Tuesday, March 24, 2009

Vranglære på skolenettside

Dagbladet skriver om Moltemyr skole, som har hatt en artikkel på sin nettside som blant annet inneholder følgende påstand: "The big bang kan ingen bevise, men dette er en fantasi eller en teori som en del forskere har fordi de ser at materien beveger seg ut fra et sentrum". Artikkelen er skrevet av en av skolens lærere, men er heldigvis nå fjernet av skoleledelsen.

Dette er et krevende farvann. Naturligvis er det viktig at elevene etter hvert lærer at vitenskapen aldri kan framskaffe absolutte sannheter, men at man kan framskaffe teorier som motstår motargumenter og motbevis. Det denne læreren gjør er imidlertid å blande sammen "teori" med "fantasi", og da blir det veldig ugreit.

Det virker også som at læreren selv ikke helt har forstått hvordan vitenskapen fungerer når han forsvarer seg med at "Det er viktig at elevene får et forhold til hva som er teori og hva som er vitenskaplig fakta." Alle "vitenskaplige fakta" er teorier. Noen av teoriene har holdt seg i hundrevis av år og er akseptert av "alle", men de blir ikke fakta av den grunn.

Det er godt at vi har en kritisk presse - det er nyttig også på dette området. Og for øvrig skulle jeg ønske at flere lærere hadde fordypning i naturfag.

No comments:

Post a Comment