Monday, March 09, 2009

Sier Venstre nei til EU?

VG skriver om EU-vedtaket på landsstyremøtet i Venstre i helga. Vedtaket innebærer at landsstyret vil anbefale landsmøtet å holde fast ved partiets nei-standpunkt.

Det er forsåvidt ingen stor dramatikk i dette - det er en helt vanlig demokratisk prosess at landsstyret innstiller til landsmøtet. Landsmøtet kan naturligvis likevel komme fram til at EU-medlemsskap vil være det beste.

Likevel er det jo litt trist at man bruker det at EU-spørsmålet "ikke er aktuelt nå" som unnskyldning til å ikke ta debatten. Det er ikke Venstre som avgjør alene om saken plutselig blir aktuell i løpet av de neste fire årene. Og uansett bør det nettopp være Venstre som tar debatten - for å få fram argumentene knyttet til klimakrisen, for eksempel. Stiller Venstre seg utenfor debatten, kan den bli flatere.

(Og for de som ikke har forstått det: jeg er altså selv sterk tilhenger av norsk EU-medlemskap. Jeg tror norsk EU-medlemskap ville vært bra på mange områder, både hva gjelder klimapolitikk, internasjonal solidaritet og andre områder.)

For ordens skyld: dette var vedtaket som landsstyret fattet:
"Det ligger ikke til rette for å starte en ny EU – debatt i Norge de nærmeste årene. Derfor vil Venstre at Norge skal videreutvikle samarbeidet med EU basert på EØS – avtalen.

Hvis spørsmålet om EU – medlemskap blir aktualisert, er det et ufravikelig prinsipp for Venstre at det bare kan avgjøres av Stortinget etter en ny folkeavstemning. Både spørsmålet om eventuelle forhandlinger med EU om medlemskap, og en eventuelt ferdig forhandlet avtale må legges fram for det norske folk i to separate folkeavstemninger. Utfallet av disse vil være bindende for Venstres stortingsrepresentanter."
(Kilde: Venstre.)

No comments:

Post a Comment