Etter at Audun Eckhoff for en uke siden påpekte at Nasjonalgalleriets nåværende bygning ikke tåler fukt har det vært mange rare innlegg i avisene. Noen mente at siden bygningen har vært museum i over 150 år allerede, burde den vel kunne fortsette som det - altså var de helt uvillige til å ta inn over seg at kravene til oppbevaring av kunst kanskje kan ha blitt noe høyere på disse årene. Andre kommenterte at siden Louvre brukes til kunstutstillinger må også Nasjonalgalleriets bygning kunne det - altså var de uten interesse for reelle faglige vurderinger av de konkrete bygningene. Hvis det er på slikt synsete grunnlag avgjørelser skal tas, blir det ikke mye igjen av maleriene til slutt.
I dag kommer litt mer detaljer fram i Aftenposten. Aftenposten har fått tilgang til konsulentrapportene, og skriver: "Det ideelle klimaet i et kunstmuseum er 55 prosent luftfuktighet, temperatur på 17-18 grader og med så små variasjoner som mulig. (...) Dersom Nasjonalgalleriet ikke tilføres fukt, vil luftfuktigheten variere sterkt - fra 10-20 prosent på tørre vintre til 50-60 prosent om sommeren. (...) Vinterstid krever kunsten en voldsom stor tilførsel av fuktighet, som vil kunne kondensere i veggene og taket."
Sivilingeniør Erik Algaard i Multiconsult forteller dessuten det vi ante: Nasjonalgalleriet kan ikke "sammenliknes med gamle bygninger i Frankrike, England eller Danmark, på grunn av landenes fuktige og milde vintre - i kontrast med Skandinavias kalde vintre, som gir veldig tørt inneklima ved oppvarming".
Kan vi håpe at dette setter punktum for kunnskapsløse sammenlikninger med museer annensteds? Hvis ikke vil jeg gjerne peke på Gauguin-museet på Tahiti, som er basert på at man til en stor grad spaserer utendørs mellom små "paviljonger". Fungerer det på Tahiti må det vel kunne fungere i Oslo også?
(PS: Trond Giske har nå lovet Stortinget å gi en orientering om saken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Da kommer forhåpentligvis så mange fakta på bordet at debatten kan avsluttes.)
Friday, March 27, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment