Monday, March 02, 2009

Heteronormativitet allerede i barnehagen

"Hetero er normalen" skriver Rogalands avis som overskrift på et intervju med Marcela Bustos. Det handler om barnehagen, hvor en del heteroer lærer barn at "heterofili er normalen og alt annet er unormalt".

Det er viktig at det blir satt søkelys på dette. Barn er ikke fordomsfulle fra naturens side, men mange lærer likevel fordommer gjennom oppveksten.

Historien som Stian Amadeus Antonsen (leder i Skeiv Ungdom) forteller, er et strålende eksempel: "Når jeg jobbet i barnehage tidligere hørte jeg en gang noen barn si at tanten til Marlin skulle komme og hente Marlin. Jeg visste at den såkalte tanten ikke var tanten til jenta, men at det var hennes andre mamma. Det fortalte jeg til noen av barna, de svarte at de visste det, men det var bare de voksne som ikke forsto det."

Hva lærer barna av slike barnehageansatte? Er vi heldige, lærer de bare at voksne er litt dumme som ikke forstår enkle sammenhenger. Er vi uheldige, lærer de at det å elske noen er noe skamfullt som man skal skjule - hvis den man elsker har "feil" kjønn.

No comments:

Post a Comment