Monday, March 16, 2009

Sannsynlighetsproblematikk i Alta

I Alta er det få ting som vekker så stort engasjement som laksekorttrekningen. Alle som selv er fiskere er naturligvis påmeldt, men også de aller fleste som kjenner noen som er fiskere - her gjelder det nemlig å skaffe seg flest mulig lodd i trekningen, og dermed størst sjanse til å få de beste bitene av elva og de beste datoene.

I år har Altaposten gått gjennom lista med de 300 først uttrukne, og aner ugler i mosen. Av disse er det 16 "par" - i betydningen at det er 16 adresser som går igjen to ganger blant de 300.

På basis av dette har Altaposten fått SSB til å regne ut sannsynligheten for at dette skulle skje, gitt at det for eksempel er 1500 par med i trekningen. Da er det "bare 2,6 prosent sjanse for at 16 par skal kunne trekkes ut blant de 300 fremste", sier Magnar Lillegård ved seksjon for statistiske metoder og standarder hos SSB.

Så langt, så vel. Lillegård understreker også at det i dette tilfellet ikke er snakk om "par", for det er ofte flere enn to personer fra samme adresse som er med i trekningen. Men så skriver Altaposten at "Lillegård mener det statistisk sett er tett på umulig å oppnå så mange fra samme adresse blant de 300 første."

Her er Lillegård - eller mer sannsynlig Altapostens tolkning av hva Lillegård har sagt - på jordet. For det første er 2,6% ikke så lav sannsynlighet - den tilsier for eksempel at det vil skje i gjennomsnitt hvert 40. år. (I tillegg har man altså det med hvordan man skal definere et "par".) Man skal dessuten være veldig forsiktig med å bruke uttrykket "tett på umulig" om en hendelse når man regner ut sannsynligheter i ettertid - for det vil alltid være når noe "unormalt" skjer at man begynner å regne på det. Tenk på alle de andre resultatene som også er "tett på umulig" men som ikke skjedde, for eksempel at alle de fem første har fornavn på A. Det er så mange resultater som er "tett på umulig" at det vil være rart om ikke noen av dem skjer en gang i blant.

Til slutt: denne artikkelen er et godt eksempel på manglende samsvar mellom overskrift og innhold. Overskriften er "Sluker ikke trekninga", mens ekspertens konklusjon er slik: "Lillegård fra SSB gjør det klart at det ikke entydig kan konkluderes med at det er noe feil med trekningssystemet."

(Som en anekdote: jeg var en gang på kino i Alta under laksetrekningen - jeg så en ny film av Woody Allen. Når jeg sier "jeg så" er det helt presist - det var kun meg i salen. Når filmen såvidt var i gang, ropte kinomaskinisten til meg: "Er lyden passe?")

No comments:

Post a Comment