Monday, March 16, 2009

Lomheim om homofile

Ifølge Vårt Land mener Språkrådets direktør Sylfest Lomheim at aviser bør skjerpe seg når det gjelder omtale av homofili. Han reagerer på at avisene skriver om organisasjoner som "ikke vil ha homofile ledere". "Men begrunnelsen er ikke at vedkommende er homofil, men at han fremmer synspunkter som strider mot det menigheten mener er Bibelens syn på homofilt samliv, nemlig nei til det," skriver Vårt Land. "Å være homofil er én ting, å være homofil i partnerskap noe annet. Vi må vente at avisene her er presise i det de skriver", avslutter Lomheim.

Her er det grunn til å etterlyse mer presisjon. For det første - å gifte seg er en ting, å "fremme synspunkter" er noe annet. I de aktuelle tilfellene er det ekteskapet/partnerskapet i seg selv som er saken, ikke hvilke synspunkter de har fremmet - eller?

For det andre virker det som at Lomheim (eller journalisten) blander sammen samboerskap, partnerskap og ekteskap i en salig blanding. (Og hvis man først skal tolke Bibelen bokstavelig, så er det vel homosex som omtales der, ikke det å bo sammen?)

For det tredje er det helt uklart i artikkelen om det er Lomheim selv som har tatt initiativ til å rykke ut i denne saken. I så fall er det overraskende, Lomheim kan da umulig mene at unøyaktigheten i dette tilfellet er det mest graverende eksemplet på manglende presisjon i norsk presse for tida?

No comments:

Post a Comment