Friday, June 26, 2009

Er du ufrivillig kirkemedlem?

Den norske kirke aner fortsatt ikke hvem som er medlemmer hos dem. De siste årene har det vært en stor innsats for å rydde opp i det kaoset som ble skapt da kirkens medlemsregister ble startet ved å innlemme alle nordmenn og så fjerne de man visste ikke skulle være medlemmer. I det siste har man for eksempel spurt de som har vært medlem både av DNK og HEF, og slik sett fått ryddet opp noe mer. Men blant de som har meldt seg ut av DNK uten å melde seg inn noe annet sted - eller som aldri har meldt seg inn i DNK - kan det fortsatt være mye feil.

I forbindelse med at kirka skal ha valg til høsten, blir det sendt ut brev til alle medlemmer med valgkort. Her gjelder det å følge med i postkassa. For selv om du skulle være utmeldt forlengst, er det ikke sikkert at DNK har fått med seg dette. Får du brev fra DNK som tilbyr deg å stemme i valget, må du si ifra hvis du mener du ikke er medlem (eller ønsker å melde deg ut).

Artig nok brukte Nina Karin Monsen litt tid av sin takketale da hun ble priset av Fritt Ord til å kommentere dette brevet: "Regjeringen skal nå skrive brev når det nærmer seg valget til alle den tror står i DNK, 3,1 millioner brev skal sendes ut. Man skriver ikke til medlemmene i Human-etisk forbund eller andre religiøse forsamlinger." Monsen stusser tilsynelatende på dette, men bakgrunnen ligger altså i at DNK ikke har hatt noe fungerende medlemsregister, og at staten endelig prøver å rydde opp.

La meg til slutt legge til at medlemsrotet har klare økonomiske konsekvenser. Et oppblåst medlemstall i DNK fører direkte til mindre penger til HEF og andre trossamfunn. Noe som forklarer hvorfor for eksempel HEF har vært mer opptatt enn DNK i å få ryddet opp - ved siden av at det er et menneskerettighetsbrudd at man blir stående som medlem i et trossamfunn man mange ganger har forsøkt å melde seg ut fra...

No comments:

Post a Comment