Friday, September 17, 2010

Homonytt fra hele verden 17/09/10

SAS' stunt
Jeg nevnte for et par uker siden at SAS hadde et lite stunt gående hvor et par par kunne få gifte seg i lufta og få bryllupsreise attpå. Endelig fikk SAS omtale for noe annet enn høye priser og økonomiske problemer - og attpåtil i mange, ulike medier rundt i verden. Men nå rykker "markedseksperter" ut og kritiserer SAS (e24). De mener at kundene vil "undre seg", at selskapet "gjør seg til latter". Verst er det med Ola Honningdal Grytten fra NHH, som sier at "Jeg er selv venstrehendt og har aldri fått noe tilbud om å vie meg gratis i luften. Det kan være mange grupper som føler det sånn. Hvis dette kun gjelder homofile, risikerer SAS at størstedelen av markedet de skal betjene føler seg diskriminert og fornærmet".

Grytten mener altså tilsynelatende at alle som ikke selv er homofile vil føle seg diskriminert og fornærmet. Det er et pussig standpunkt. Snarere er vel de fleste - selv venstrehendte - klar over at det er homofile som har vært diskriminert, siden vi så langt ikke har fått lov til å gifte oss i de fleste land i verden. Da tror jeg de fleste - selv venstrehendte - tåler at to homofile par får en gratisreise som en liten markering. (Venstrehendte har, meg bekjent, ikke vært utsatt for helt den samme systematiske, lovhjemlede diskriminering - skjønt det er mulig at NHH har noe ny forskning på området som jeg ikke kjenner til...)

Selvmord i USA
I Minnesota, USA, har en 15-åring tatt sitt liv etter å ha blitt mobbet på skolen. Han kom ut som homofil som 13-åring, men fikk ikke noe langt, lykkelig liv som åpen. Det høres kanskje ikke ut som noen nyhet - slikt hender jo i alle byer i alle land stadig vekk. Jepp, og nettopp derfor er det grunn til å dvele ved det fra tid til annen. (WCCO, via Towleroad) (se video)

I Indiana begikk en annen 15-åring selvmord på torsdag. Ingen vet om han også var homofil, men mange trodde det og mobbet ham for det. (Queerty) Undersøkelser viser at 9 av 10 LHBT-elever i USA har blitt mobbet på grunn av sin seksuelle legning. (Towleroad) I Norge, derimot, er alt så mye bedre. Her mobbes kanskje så lite som halvparten av de homofile elevene.

Hvem skal få ofre sitt liv for oss?
I USA går "Don't Ask Don't Tell"-diskusjonene høyt, mens i Australia får nå transkjønnede også lov til å tjene i militæret. Det tar noen år før USA kommer dit... (Bilerico Project)

Pavebesøk
Paven er i England en tur - blant annet er han innom byen hvor gaydar har sitt hovedkvarter. Gaydar sendte ut tre "krigerengler" for å protestere. Morsomt. (Towleroad)

Ghana
I Ghana truer en gruppe med å offentliggjøre en liste med homofile medlemmer av Ghanas parlament. Det er litt trist når det aller nedrigste du kan si om en politisk motstander har med deres kjærlighet til andre mennesker å gjøre... (Joy Online)

Israel
I Jerusalem har høyesterett gitt et LHBT-senter medhold i at de må få støtte fra byens myndigheter, slik slike sentre gjør i andre israelske byer. (Det er noe uklart for meg hvilken paragraf som gjorde utslaget - men så kjenner jeg da heller ikke israelsk rett...) (PinkNews)

Skeiv Uke i Finnmark
Gaysir har et langt intervju med Åsmund Holst Hansen, som er sentral i å arrangere Skeiv Uke i Finnmark. Det er artig å se at det er mulig å få til sånt noe i Finnmark også - da jeg satt i styret i LLH-Finnmark for en evighet siden (= ca 10 år), klarte vi bare å arrangere to-tre fester i året...

Homofili i skolen
En rektor i Russland er under politietterforskning etter at brannmannskaper, som skulle slukke en brann på skolen, oppdaget homseporno og dildoer på rektors kontor. Rektor påstår naturligvis at det ikke er hans ting, men han risikerer uansett å miste jobben. Dette er vel og merke ikke det jeg vanligvis tenker på når jeg vil at homofili bør bli et vanligere tema i skolen. (Moscow Times)

Skeiv byvandring
I Trondheim er det mulig å gå på skeiv byvandring fra tid til annen, leser jeg i Blikk. Jeg har klare minner om å ha blitt vist rundt i byen av nettopp denne guiden, Daniel Johansen, under en konferanse i vår - men ingen homoinnspill da. Er homohistorien altså bare interessant for turister man vet er homser?

Myanmar-homsefilm
...og i Myanmar kan man se homsefilm, viser det seg. Skjønt det er ikke det viktigste å si om det landet. (Fridae)

Ekteskap
Og apropos film: regissøren John Waters har tatt den naturlige konsekvensen av at ekteskapet er en hellig institusjon forbeholdt heterofile - han foreslår å forby heteroskilsmisser. (The Advocate)

Kirkeekteskap i Danmark?
Et ekspertutvalg har rådet den danske kirkeministeren å åpne for kirkevielser for homofile par. (Out and about)

...og til slutt litt reklame:


No comments:

Post a Comment