Monday, December 15, 2008

Jan Thomas om hva som er "pent"

Det har blitt litt oppstuss etter at noen tok bilde av Jan Thomas da han var på Grand Hotell samtidig som det var Nobel-bankett. Han skriver ifølge Dagbladet følgende som reaksjon på at han har blitt ertet i Dagbladet:
"Kommentar ang. boblejakke og slitt jeans kan jeg glede dere i redaksjonen med at jakken er fra LV til 16000, jeans fra DG til 6000 og skjorte til 5000, toppet med LV sko til 6500, dette skulle vel være pent nok til et arbeidsantrekk, men her bør jeg vel også sjekke med dere på forhånd."

Jeg skal ikke kommentere selve saken, men stusser på at Jan Thomas tilsynelatende tror at klær blir "pene" bare av å være dyre. Bildet av Jan Thomas i dette antrekket til 33.500 skulle er ihvertfall interessant i så måte - jeg mener at det bør være mulig å kle seg like "pent" for en langt billigere penge. Heldigvis - for de fleste av oss har ikke økonomi til å bruke så mye på et antrekk...

9 comments:

 1. Så sant så sant! Sier meg enig. Hvis prisene er ment for å "legalisere" antrekket så er det veldig misforstått. Greit nok at han var på jobb men det med å oppgi prisen for å forsvare klesvalget er jo litt spesielt!

  ReplyDelete
 2. Var det jeg også satt og tenkte på.
  Men så ser han jo ikke bra ut uansett med all den botoxen og en langt penere 20år gammel gutt vedsiden av seg på andre bilder.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:00 PM

  For et sneversynt og bedrevitersk innlegg. Mannen var på jobb, ikke på galla - og hans jobb er mote og styling. Skal han da henges ut i en av Norges største aviser som om han "ikke kan kle seg for anledningen"? Han har sin fulle rett til å forsvare seg, og han forklarer godt hvorfor han hadde dette antrekket på seg.

  Når det gjelder prisen, så er det klart at det i moteverdenen er forskjell på å gå med en dyr designerjakke og å gå med en billig jakke fra H&M. Om dette er etisk riktig er et annet spørsmål.

  Når Dagbladet har svekket merkevaren hans på denne måten, er det klart at dette kan bidra til å bygge den opp igjen innenfor hans spesielle kundebase.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:12 PM

  Ble nok litt aggressiv, leste ikke gjennom nøye nok. Poenget mitt er at han arbeider med mote og styling. Innenfor denne bransjen har merker og pris mye å si, og at det for hans målgruppe absolutt betyr noe hvor mye klærne koster. Høy pris betyr ofte at klærne er pene, men ikke alltid. Derimøt er høy pris så godt som alltid et tegn på eksklusivitet, noe som er nesten like viktig.

  En skal derfor være forsiktig med å kritisere hvordan han har valgt å forsvare seg. Det er allerede klart at en stor del av Norges befolkning misliker ham (dette kom frem av DB.nos avstemning som fulgte den originale saken). Han har ikke noe å tape på å fremstå som litt arrogant og forfengelig blant de som allerede misliker ham. De som derimot er opptatt av mote, vil nok forstå argumentet hans, og motivasjonen bak det. Det er tross alt dette han lever av, og ryktet og merkevaren hans er det viktigste han har.

  ReplyDelete
 5. Jeg er til dels enig med deg, "Anonymous" - argumentene hans må nok forstås ut fra hvilken målgruppe som er viktig for ham.

  Likevel må det være greit at vi som er uenige i denne måten å se på klær på argumenterer mot.

  Det er delvis et estetisk spørsmål, hvor det er viktig å minne om at det er mange som ikke er enig i at dyrt=pent. Det er også et spørsmål om hva som er "kult" - jeg mener at det er langt kulere å klare å kle seg pent med billige klær enn å bruke 33.500 på det samme.

  Jeg tror verden ville vært tjent med at flere som mener dette sa det høyt og overdøvde folk som Jan Thomas... :-)

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:16 AM

  Valg av tøy er valg av sosiale signal, i alle fall for oss som bur i eit høgkostland land der "omsetningen" til kvar enkelt av oss er relativt høg samanlikna med pris på klær - til dømes har H&M og andre kjeder stort utvalg av tøy til det som for dei fleste av oss er ein relativt rimelig penge.

  Me forstår signala i vår eigen gruppe/sosiale krins, og kan ha vanskar med å forstå andre.

  Når eg kjøper ei dongerijakke til 50 kroner på salg på Vero Moda, kan eg vere nøgd med den, og til og med få skryt frå venninner.
  Mens andre vil trekke fram at jakka var moderne i London for to år sidan og meine at det er "pinleg" å kjøpe den i 2008.

  I min krins er jakka fin, i Jan Thomas sin krins er jakka heilt håplaus.

  Og i Jan Thomas sin krins er dette antrekket til 33500 kroner stileg, i min krins ville ingen gjenkjenne signala, men reagere på den opne skjorta.

  helsing Den Sosiale Relativisten. ;-)

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:51 PM

  Han kan vel kle seg pent når han skal sminke Scarlett Johansson? Fyren er useriøs og har dårlig smak.

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:52 PM

  Han forsvarer ett rykte som allerede suger!!!

  ReplyDelete
 9. Kan si meg enig i at det vil være viktig for Jan Thomas å gjøre det klart at han ikke viker fra det som er "riktig" for ham og slike som ham. Likevel vil jeg nok si at til og med modeller som jobber med mote, og ikke sminke som er det han jobber med, kan bruke langt billigere klær som samtidig ser MYE BEDRE UT!

  At klær er dyre er IKKE et argument!
  Flere innen mote ville gremmes av dette.

  Likevel skal det sies at jeg ikke er den som bryr meg mest om hvordan jeg selv ser ut til enhver tid og som gruer meg når jeg bruker mer enn en 500-lapp på noe...

  ReplyDelete