Sunday, May 03, 2009

Sejersted har fortsatt misforstått

Francis Sejersted fra Fritt Ord gjør forsøk på å forsvare prisen til Nina Karin Monsen i et innlegg i Dagbladet.

Det er framgang. Sejersted kaller ikke Monsen "gjennomreflektert" en eneste gang i innlegget. Han skriver at "Monsen får ikke prisen for sine meninger, men for å sin uredde bruk av det frie ord i offentligheten." Han skriver også "Nå ser jeg godt at Monsen i sine engasjerte tekster kan begå overtramp, og at noen kan føle seg tråkket på. Men i denne saken er det en pris vi må være villig til å betale, ikke bare for ytringsfriheten, men også, som Braanen sier i Klassekampen 28. ds., fordi hun reiser viktige etiske problemstillinger."

Så langt er jeg enig med Sejersted. Jeg er helt klart enig i at vi må være villige til å godta sjikanøse innlegg i den offentlige debatten - det er noe av prisen for ytringsfriheten. Men på samtidig ligger det i ytringsfriheten at det er lov å ta til motmæle mot slike overtramp.

Sejersted har visst ikke forstått at Fritt Ord blir kritisert nettopp fordi de gir prisen til en person som gjør så mange overtramp. At vi må godta overtrampene som en del av ytringsfriheten er en ting, men det betyr ikke at vi må prise dem.

"Hvorfor er homoaktivistene så lite tolerante, de har jo til og med vunnet kampen om ekteskapsloven, kan de ikke da være litt mer sjenerøse? Det interessante er at mens de gamle emansipasjonsbevegelser hegnet om og brukte ytringsfriheten, ser de moderne emansipasjonsbevegelsene sin interesse i å begrense den." skriver han mot slutten. Dette er jo tøv. Av alle innleggene jeg har lest om Fritt Ord-saken, har jeg nesten ikke lest eksempler på at noen vil begrense Monsens ytringsfrihet. De vil derimot bare at Fritt Ord skal unnlate å gi pris til folk som bruker skjellsord som debatteknikk. Francis Sejersted bør klare å se forskjellen.

1 comment:

  1. Anonymous1:53 PM

    Jeg har reagert ganske kraftig på Monsens usakelige hetsing. Hetsing er ofte usakelig. Ikke visste jeg at dette var et "privat" "homoanliggende." Jeg reagerer likedan om andre grupper blir omtalt på den måten. Selv er jeg hetrofil...men tenkte ikke over at dette liksom ikke var min "sak". Jeg har vært oppriktig indignert. Jeg er hverken homoelskende eller hatende. Men jeg har flere venner som er homo, og en datter i tenårene som mener at hun kanskje er det. Det viktigste er at du er den du er og tør å være den du er har jeg sagt.

    ReplyDelete