Wednesday, October 21, 2009

Skattelistene og Facebook

Jeg er tilhenger av at det legges ut oversikter over hva vi tjener og hva vi skatter. Det er fordi skattereglene er så kompliserte at det er vanskelig å ta stilling til om de er rimelige eller ikke. Dermed blir det i de konkrete eksemplene man må begynne for å avdekke systematiske skjevheter.

Det må likevel sies at avstanden mellom hva skattelistene ideelt sett burde brukes til og det de i praksis brukes til, øker fra år til år. Den gang da skattelistene kun lå ute på skattekontorene og du måtte sette deg der for å lese, ble det nærmest pinlig å møte opp og sitte der lenge. (Men allerede for flere tiår siden begynte det å komme trykte utgaver av skattelistene som du kunne få kjøpt, ihvertfall i min hjemkommune.) I år har Dagbladet knyttet seg til Facebook slik at du ved noen tastetrykk kan få opp lister over utvalgte facebookvenner. Jeg vil tippe at dette vil bidra til å svekke oppslutningen om offentliggjøring av skattelistene, og det er synd.

Jeg har ingen forslag til bedre løsninger, rent bortsett fra at et enklere skattesystem ville bidratt til å svekke behovet for å offentliggjøre skattelistene...

2 comments:

 1. Anonymous8:36 AM

  Et annet synspunkt:
  http://blogg.torvund.net/2009/10/21/den-arlige-personvernkrenkelsen/

  ReplyDelete
 2. Anonymous3:54 PM

  Legg skattesøk tilgjengelig under Min Side, på denne måten skjermes det bedre fra uvedkommende og det vil være mulig å logge hvem som søker på hva. de som vil være taperene er de som fråtser og tjener penger på å ha slike søketjenester på sine sider eller kobler ulike informasjonskilder til nye tjenester, alle nettaviser, iam osv.

  ReplyDelete