Monday, January 12, 2009

Matematikkgullkorn fra journalistmunn

VG skriver om nye Polaroidkameraer, som vil være digitalkameraer med innebygd skriver. Interessant. Men bildene blir små, og journalisten skriver: "Det kommende Polaroid-kameraet vil også skrive ut relativt små bilder, 5 x 7,5 centimeter, eller ganske nøyaktig halvparten av standard albumbilder."

Det er artig å lese nettavisa og finne samme matematikkfeil som jeg forteller mine matematikklærerstudenter at de må være på vakt mot når de underviser i skolen...

(For ordens skyld: Hvis "standard albumbilder" var 10 x 7,5 cm, ville journalisten ha rett. Siden de isteden er 10 x 15 cm, går det FIRE Polaroidbilder på et "standard albumbilde". Altså er Polaroidbildene relativt små.)

5 comments:

 1. Anonymous10:08 PM

  Eg trudde standardbileta var 9x13 cm, eg?

  ReplyDelete
 2. Ja, det er sant, en gang i tida var det 9x13. De siste åra har jeg alltid fått 10x15.

  (Det var nok uansett ikke 9x13 journalisten mente - det er tre ganger så stort som 5x7,5.)

  ReplyDelete
 3. Robert10:36 PM

  Det bør vel egentlig gi seg selv da... Halvparten av siden og halvparten av høyden, blir jo ikke akkurat halvparten til sammen.

  Men artig problemstilling. Hva skal man si da? At det er en fjerdedel? Det er jo det som er rett, men ikke akkurat iøynefallende.

  "Anonymous", 9x13 var standard før. Nå er vel 10x15 blitt mer og mer standard.

  ReplyDelete
 4. Vel, jeg synes "en fjerdedel" er ganske iøynefallende - det er ihvertfall plass til akkurat fire av de små oppå den store; to i bredden og to i høyden.

  Skal man være veldig presis, får man si at arealet er en fjerdedel - eller at både lengden og bredden er halvparten så stor.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:48 AM

  Var flere enn meg som reagerte på allmennkunnskapene til journalisten. ja :)

  Siden han ikke spesifiserer at det er halvparten av sidelengden, så må man gå ut fra at han mener arealet. Dette er definitivt en fjerdedel.

  ReplyDelete